Moldova şi Bucureşti, primele vaccinate împotriva AH1N1
Guvernul recomandă vaccinarea împotriva gripei noi, dar nu obligă populaţia să se imunizeze.
Articol de Adriana Turea, 26 Noiembrie 2009, 19:35
Vaccinarea împotriva gripei AH1N1 începe în România în zonele unde s-au semnalat cele mai multe cazuri: Bucureşti şi judeţele din Moldova.
Primele 250 de mii de doze de vaccin produs de Institutul Cantacuzino din capitală sunt transportate deja sub pază în focarele de gripă nouă.
Vaccinul se distribuie de direcţiile de sănătate publică către echipele de vaccinatori care îl vor administra persoanelor selectate. Ministerul Sănătăţii recomandă vaccinarea împotriva AH1N1, dar nu obligă populaţia să se imunizeze.
În prima fază va fi vaccinat personalul medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală urmând ca ulterior să fie imunizate şi celelalte categorii la risc, elevii de liceu şi studenţii. Specialiştii susţin că reacţiile adverse ale vaccinului românesc sunt asemănătoare vaccinului sezonier.
"Durere la locul de inoculare cu o persistenţă de una sau două zile. Poate să apară o roşeaţă, o induraţie, în studiul nostru nu au apărut asemenea reacţii, şi de asemenea pot fi reacţii generale: durere de cap, poate să apară subfebrilitatea, o reacţie de până în 37 cu 5."
"Reacţii alergice grave nu, nu a apărut nici măcar o urticarie, nici măcar rinita alergică, nici neurologice" a spus şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru gripă din Institutul Cantacuzino, profesor dr. Viorel Alexandrescu:
Acesta a mai precizat că vaccinul poate să dea imunitate la 14 zile de la vaccinare şi se consolidează la 21 de zile după administrarea unei singure doze.
Vaccinul nu se va găsi în farmacii
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, a spus că vaccinul nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, iar imunizarea se va face prin direcţiile de sănătate publică.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dr. Daniel Bota a declarat că vaccinul este recomandat doar persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, deoarece nu s-au putut face testele pe copii.
Specialiştii recomandă ca cele două tipuri de vaccinări pentru gripa sezonieră şi gripa nouă să se facă la un interval de două săptămâni.
De asemenea, în momentul vaccinării persoanele trebuie să fie sănătoase, adică să nu le curgă nasul, să nu aibă febră sau alte manifestări patologice.