Moldova "are nevoie de sprijin din partea României"
Vizita preşedintelui Băsescu în Republica Moldova, online şi on-air la România Actualităţi.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 27 Ianuarie 2010, 12:32
Aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova, şeful statului Traian Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Convorbirile au fost urmate de declaraţii de presă comune.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la plecarea spre Chişinău, că Republica Molodova are nevoie de sprijin direct, nu numai politic, din partea României, rămânând de văzut formulele prin care autorităţile din statul vecin înţeleg acordarea acestui ajutor de către partea română.
Şeful statului a spus că sprijinul direct pe care România îl poate oferi Republicii Moldova va fi unul din subiectele importante de discuţie cu autorităţile de la Chişinău.
"Vom vedea formulele prin care puterea de la Chişinău înţelege să acordăm acest sprijin, noi având deja punctul nostru de vedere", a spus Traian Băsescu.
El a apreciat că noul Guvern de la Chişinău a făcut paşi importanţi în clarificarea orientării acestei ţări spre Uniunea Europeană.
Şeful statului a mai precizat că România are la dispoziţie 130 milioane euro pentru proiecte comune cu Republica Moldova şi cu Ucraina, dar că aceşti bani nu au putut fi folosiţi până în prezent în relaţia cu Republica Moldova din cauza atitudinii fostei puteri comuniste de la Chişinău.
Preşedintele Traian Băsescu efectuează prima sa vizită externă, în actualul mandat, în Republica Moldova.
Două zile de întâlniri cu responsabili din Republica Moldova
Vizita va dura două zile, 27 şi 28 ianuarie.
Şi precedentul mandat a fost inaugurat de preşedintele Traian Băsescu cu o vizită oficială la Chişinău. Vizita a avut loc pe data de 21 ianuarie 2005.
Preşedintele va fi însoţit de o delagaţie importantă. Din delegaţia oficială fac parte ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, şi secretarul de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac.
În prima zi a vizitei (miercuri, 27 ianuarie), preşedintele României are programate discuţii şi întâlniri cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat şi cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Preşedintele Băsescu are programate şi întâlniri cu liderii fracţiunilor parlamentare din Republica Moldova.
Joi, 28 ianuarie, Traian Băsescu - însoţit de omologul său Mihai Ghimpu - se vor întâlni la Cahul cu studenţii Universităţii din localitate şi vor depune coroane la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Ţiganca.
Vizita din 27 şi 28 ianuarie este prima după ce Alianţa pentru Integrare Europeană a preluat puterea după alegerile de anul trecut.
În perioada în care la putere s-a aflat Partidul Comuniştilor, Chişinăul a răcit relaţiile cu Bucureştiul, ajungând chiar la declararea ambasadorului României persona non-grata.
Traian Băsescu şi Republica Moldova
Unul dintre subiectele constante ale luărilor de poziţie ale preşedintelui României este relaţia cu Republica Moldova.
Săptămâna trecută, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, Traian Băsescu spunea că 2009 a fost un an al speranţei pentru cetăţenii Republicii Moldova, care au luptat pentru democraţie uneori cu preţul vieţii.
"Cu toţii cunoaşteţi relaţia specială dintre România şi vecinul său din est. Ne leagă o istorie comună, avem aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. Românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar această realitate face din susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova proiectul meu de suflet", le-a spus preşedintele Băsescu şefilor misiunilor diplomatice.
Cauza Chişinăului a fost susţinută de preşedintele României şi în discuţiile de la Bucureşti (18 ianuarie, 2010) cu proaspătul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy.
Traian Băsescu a declarat că l-a informat pe van Rompuy de faptul că "pentru România, este un obiectiv politic major ca Republica Moldova să fie încadrată, din punct de vedere al perspectivei de aderare, în grupul ţărilor din Balcanii de Vest".
Printre priorităţile de politică externă, anunţate de preşedintele Băsescu în discursul de inaugurare a noului său mandat, se numără şi "crearea premiselor favorabile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană".