Ministrul sănătăţii vrea să reia programul de prevenţie
Raportul final asupra datelor furnizate de programul derulat între 2007-2008 a scos în evidenţă că la o cincime din persoanele examinate a fost descoperită o nouă afecţiune.
Articol de Marilena Frâncu, 10 Mai 2013, 18:47
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vrea să reia programul de prevenţie derulat în timpul mandatului său din 2007- 2008, care a fost ulterior întrerupt.
Fiecare român primea atunci prin poştă un talon cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult şi analize ce erau efectuate în luna de naştere a fiecăruia.
Participarea a fost de 60%. Rezultatele programului au fost prezentate vineri de ministrul sanatăţii.
Raportul final asupra datelor furnizate de program a scos în evidenţă că la o cincime din persoanele examinate a fost descoperită o nouă afecţiune, iar foarte mulţi români sunt expuşi riscului de boli cardiovasculare, diabet, ciroză şi cancer.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu spune că factorii de risc sunt "consumul excesiv de sare, o medie naţională de 53,8%, consumul excesiv de grăsimi saturate, 32%, consumul excesiv de alcool, 16,4%, factorul care creşte riscul de cancer şi vorbim aici de consumul de tutun, cu o medie naţională de 20,4%".
La capitolul plusuri, în opinia preşedintelui Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, este pentru prima dată când există o situaţie reală a stării de sănătate, a riscului de înbolnăvire şi a stilului de viaţă al populaţiei, iar cifrele sunt îngrijorătoare.
"Costuri ridicate"
La capitolul minusuri, din partea Societăţii Academice din România, domnul Sorin Paveliu a criticat costurile ridicate ale programului.
"Costurile programului au fost gigantice. Datele pe care le-a dat ministerul au fost de 180 de milioane. Gândiţi-vă că recensământul de anul trecut a costat de 5 ori mai puţin", e de părere Sorin Paveliu.
Toţi cei prezenţi au criticat stoparea programului în 2009 şi nefolosirea bazei de date medicale furnizate de acesta, care ar fi putut salva vieţi.
Pe de altă parte, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia spune că "ar fi retoric să ne întrebăm cine l-a stopat şi cine răspunde pentru morţile care ar fi putut fi evitate.
"Acest program trebuie să continue, să continue într-o formă upgradată cu elemente de investigaţii de primă urgenţă: boli cardiometabolice, diabet, hepatite, cancere".
Ministrul Eugen Nicolăescu a dat asigurări că bugetul sănătăţii de anul viitor va cuprinde foarte multă prevenţie şi a precizat că intenţionează să elaboreze o strategie naţională pe termen lung, aprobată printr-o lege cu vot constituţional, care va asigura continuitate în politicile sanitare, indiferent de formaţiunile politice aflate la guvernare.