Ministrul Sănătăţii vrea descentralizarea spitalelor
Cseke Attila spune că eficientizarea spitalelor este legată de trecerea lor în administrarea autorităţilor locale.
Articol de Mihaela Letiţia Crăciun, 15 Februarie 2010, 18:44
În România, numărul unităţilor medicale este de 433. Majoritatea spitalelor au clădirile şi structura la autoritatea locală, iar mangementul este al statului.
În opinia Ministrului Sănătăţii, un prim pas către eficientizarea unităţilor sanitare ar fi trecerea acestora în administrarea autorităţilor publice locale.
În acest sens, descentralizarea spitalelor se numără printre priorităţile Ministerului Sănătăţii pe 2010.
“Deşi am puterea de a schimba şi a numi 433 de manageri de spitale eu vă spun că aceasta nu este o reglementare legală corectă, logică pentru că, de la Bucureşti, e imposibil să poţi coordona coerent activitatea tuturor managerilor şi spitalelor din capitală şi din teritoriu.
"Aceasta e reglementarea legală în vigoare şi eu trebuie să o aplic chiar dacă, vă spun sincer, nu sunt de acord cu ea”, precizează Ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila susţine că, spre deosebire de predecesori, nu şi-a propus să modifice legislaţia pentru a schimba directorii de spital.
Un număr de unităţi medicale cum sunt institutele de cercetare şi unităţile medicale teritoriale vor rămâne în subordinea ministerului, însă unităţile sanitare cu paturi trebuie trecute la primării:
“Din cele 433 de unităţi sanitare ale ministerului, circa 330 vor trece la primării. Criteriul principal e acela de a da comunităţii locale posibilitatea să se implice.
"Acum avem un sistem cu două capete şi doi şefi ori aşa nu se dezvoltă pe termen mediu şi lung nici un spital”, mai spune Cseke Attila.
Puteţi citi aici un interviu cu Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.