Ministrul român de externe, convorbire cu omologul său maghiar
Şeful diplomaţiei române i-a cerut lui Szijjártó să transmită un mesaj foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor.
Articol de Radiojurnal, 07 Iunie 2019, 10:58
Ministerul Român de Externe a transmis într-un comunicat că ministrul Teodor Meleşcanu a avut, ieri, o convorbire telefonică cu omologul său, maghiar, Péter Szijjártó, pe care l-a asigurat că autorităţile române au luat toate măsurile în acest caz.
Şeful diplomaţiei române i-a cerut lui Szijjártó să transmită un mesaj foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor.
Ministrul Teodor Meleşcanu a adăugat că este important să fie găsite soluţii, care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români şi maghiari deopotrivă şi a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-şi comemora eroii îngropaţi în acest cimitir.
Evenimentele de ieri din Valea Uzului
Reprezentanţii organizaţiilor româneşti care au venit ieri la cimitirul de la Valea Uzului să comemoreze eroii români au încercat să forţeze intrarea în cimitir şi s-au îmbrâncit cu jandarmii prezenţi la faţa locului.
Cimitirul era închis cu lacăt şi un lanţ. Aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul.
În cele din urmă mai mulţi cetăţeni au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces. Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte.
Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.
Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.