Ministrul israelian de externe în vizită la Bucureşti
Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, va discuta cu oficialităţile române despre relaţiile bilaterale şi despre procesul de pace din Orientul Mijlociu.
14 Aprilie 2010, 13:33
Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, va discuta cu oficialităţile române despre relaţiile bilaterale şi despre procesul de pace din Orientul Mijlociu. Lieberman soseşte mâine la Bucureşti, la invitaţia omologului său Teodor Baconschi.
Relaţiile bilaterale continuă să fie preferenţiale şi tradiţionale, excelente în toate domeniile. Între Bucureşti şi Ierusalim există un dialog continuu şi este întotdeauna loc pentru o adâncire a colaborării, în special în domeniul apărării, a cercetării ştiinţifice, educaţiei şi turismului.
Luni s-a comemorat în Israel Ziua Holocaustului. În domeniul studierii celor petrecute în România, s-a înregistrat un substanţial progres, aşteptându-se ca partea română să continue procesul educativ prin predarea tematicii Holocaustului în şcoli. La Bucureşti a fost inaugurat monumentul dedicat victimelor Holocaustului.
Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman va fi primul demnitar israelian care va vizita acest memorial. Anul trecut, preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită la Ierusalim, prima a unui şef de stat român după integrarea în Uniunea Europeană şi NATO.
Israelul nu este membru al Uniunii Europene şi nici în structurile nord-atlanticem, însă are o serie de angajamente speciale şi se bazează pe ţări prietene, cum este România. La Bucureşti se va discuta şi problema nucleară iraniană în convorbirile dintre ministrul israelian de externe şi şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.
De asemenea, securitatea zonei Mării Negre, porocesul de pace cu palestinienii şi neproliferarea nucleară. Un alt domeniu pentru care există loc pentru o intensă colaborare îl reprezintă agricultura.
În România există fonduri europene, iar în Israel, experienţa unei agriculturi ultramoderne. În Israel, trăieşte o puternică comunitate de evrei originari din România, care reprezintă o punte în relaţiile dintre cele două ţări şi cele două popoare.