Ministrul de finanţe, atenţionat de premier
Primul-ministru precizează că ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu nu a fost mandatat pentru a dezbate public tema cotei unice sau a impunerii impozitării progresive.
Articol de Dana Georgescu, 13 Iulie 2010, 19:25
Premierul Emil Boc le-a atras atenţia miniştrilor că le interzice să introducă în dezbaterea publică teme care nu au fost aprobate de guvern.
Avertizarea premierului vine după ce ministrul de finanţe Sebstian Vlădescu a transmis ideea că România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA-ului.
Premierul susţine că ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu nu a fost mandatat pentru a dezbate public tema cotei unice sau a impunerii impozitării progresive.
Emil Boc a subliniat că guvernul "a făcut gesturi politice majore de a apăra aceste lucruri la care s-a angajat în decursul timpului".
Şi alţi democrat-liberali se opun introducerii impozitului progresiv. Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, consideră că renunţarea la cota unică ar afecta nivelul investiţiilor.
Deputatul PDL, Sulfina Barbu, susţine că, pentru a decide oportunitatea trecerii la o impozitare progresivă trebuie făcute simulări de către Ministerul de Finanţe.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, afirmă că este prematur să se discute despre impozitul progresiv, dar istoria a arătat că impozitarea unică a adus mult bine economiei româneşti.
Udmr nu vrea până în 2011 modificări fiscale
Partenerul de guvernare UDMR consideră prin Marko Bela că, deocamdată, nu mai trebuie făcută nici o modificare fiscală, trebuie doar respectate cele luate cu privire la reducerea salariilor şi creşterea TVA.
Liderul UDMR precizează însă că, pentru anul viitor, nu sunt excluse unele strategii de relansare economică, între care şi impozitarea progresivă.
"Pentru 2011 putem discuta şi eventual am putea ajunge la o astfel de concluzie fiindcă, în astfel de situaţii de criză, avem nevoie de solidaritatea celor care au acumulat bani mai mulţi şi acumulează în continuare averi mai mari".
Şeful Departamentului pentru strategie naţională şi o guvernare progresistă al UNPR, Mircea Coşea, susţine că "în România este foarte greu înlocuirea cotei unice, ţinând cont de faptul că avem un sistem în care economia pe venituri nu este stabilizată".
Opoziţia critică politica fiscală a guvernului
Purtătorul de cuvânt al PSD Emil Radu Moldovan spune că PSD nu va accepta impozitarea progresivă a tuturor veniturilor, aşa cum propune Sebastian Vlădescu.
El precizează că PSD susţine acest impozit diferenţiat pentru că este mult mai echitabil pentru societatea românească.
De asemenea, Emil Radu Moldovan a precizat că PSD nu va susţine impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.
"Mai mult decât atât, ne dorim şi scăderea impozitului pe profit pentru a stimula economia şi întreprinzătorii", a subliniat Emil Radu Moldovan.
Liderul PNL Crin Antonescu susţine că un program de relansare economică trebuie să aibă la bază reducerea cotei unice de impozitare, nu desfiinţarea ei.
Liderul PNL spune că a vorbit încă din campania prezidenţială despre nevoia ca guvernul să examineze foarte serios menţinerea principiului cotei unice şi scăderea ei la 10%.
"Cred şi astăzi, cu atât mai mult în raport cu situaţia în care ne aflăm, că economia trebuie stimulată în primul rând prin acest mijloc", a declarat Crin Antonescu.