Ministerul, "vinovat" pentru lipsa turiştilor
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a prezentat un bilanţ pentru vara acestui an conform căruia programele turistice nu au fost promovate "suficient" de către ministerul de resort.
24 Septembrie 2010, 12:43
Bilanţul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) face referire, în primul rând, la hotelurile de pe litoral.
Per total, gradul de ocupare al unităţilor de cazare nu a depăşit 50% în timpul săptămânii sau 60% în weekenduri.
Numărul turiştilor care au ales staţiunile româneşti de pe litoral pentru concediu a fost de aproximativ 1,8 milioane, cu 15% mai mic, comparativ cu vara lui 2009.
Pe lângă deja clasica sintagmă "e criză, lumea nu mai are bani", o altă cauză care a dus la scăderea cifrelor din turism este şi neimplicarea Ministerului Turismului în promovarea unor programe precum "Vacanţa în ţara mea" sau "Bursa litoral", după cum ne explică preşedintele ANAT,
"Din păcate lipsesc infrastructura, facilităţile pe care ar trebui să le oferim pentru un turism de calitate şi acest lucru ne afectează în continuare. Este nevoie de infrastructură în turism şi înţelegem eforturile ministerului care se îndreaptă spre această zonă de infrastructură, dar, sincer, programele noastre speciale "Înscrieri timpurii", "Litoralul pentru toţi" de exemplu, "O săptămână la munte", "Vacanţa la ţară" sau "Zile gratuite de vacanţă", aceste programe transmit un mesaj mai rapid turisului român de a veni spre anumite destinaţii", a declarat Corina Martin, preşedintele ANAT.
"Dacă nu sunt promovate şi nu putem face asta numai noi, dacă nu sunt, repet, promovate de către minister, practic efectul pe care ni-l dorim este mult diminuat", a mai spus aceasta.
Promovarea începând cu luna februarie a programelor ANAT s-a făcut din bani luaţi de la agenţiile de turism, a mai adăugat Corina Martin.
Cu toate acestea, în timpul sezonului proprietarii de hoteluri se plângeau de lipsă de spaţiu, iar numărul turiştilor a atins "recordul de 160.000 de persoane pe weekend".
Un protocol semnat însă cu ministerul, care s-ar angaja astfel să se ocupe mai mult de promovare, ar putea redresa situaţia anul viitor, mai spune preşedintele ANAT.
Referitor la exodul turiştilor români spre Bulgaria sau alte destinaţii externe, datele oficiale arată că numărul lor a scăzut.
De venit, au venit în schimb mai mulţi străini pe litoralul nostru. De la 3.000 în 2009, numărul turiştilor străini a crescut la 4.000 anul acesta.