Ministerul sănătăţii "susţine utilizarea medicamentelor generice
Producătorii de medicamente din România şi ministerul sănătăţii au convenit să ia măsuri pentru încurajarea consumului de medicamente generice.
11 Noiembrie 2013, 13:49
Producătorii de medicamente din România şi ministerul sănătăţii au convenit să ia măsuri pentru încurajarea consumului de medicamente generice.
Acestea conţin aceeaşi substanţă activă ca şi produsul original, dar au altă denumire comercială, iar principalul scop vizat este accesul pacienţilor la medicamente mai ieftine.
Secretarul de stat din ministerul sănătăţii, Adrian Pană, a prezentat măsurile avute în vedere pentru creşterea consumului de medicamente generice.
Adrian Pană: Vom întări măsurile prin care ne vom asigura că dacă prescrierea se face pe denumire comună internaţională, ceea ce trebuie să fie efectuat pe reţetă.
De asemenea, pacientul va primi, atunci când primeşte reţeta de medic, şi o informare asupra produselor pentru care nu va plăti absolut niciun leu din buzunar în plus, în condiţiile în care acele medicamente sunt compensate sută la sută de către sistemul de sănătate.
Noi trebuie să ne asigurăm că produsul generic este disponibil într-o cantitate suficientă, în aşa fel încât să acopere toate nevoile din piaţă.
Pacientul când îşi primeşte reţeta va trebui să fie informat asupra posibilităţilor de achiziţionare şi a faptului că există pe piaţă un produs pentru care el nu va trebui să plătească nimic sau va trebui să plătească o sumă modică, fiind cea mai mică.
De asemenea, lucrează în momentul de faţă împreună cu CNAS pentru a putea să existe chiar pe reţetă posibilitatea unei informări corecte, în aşa fel încât pacientul să ştie foarte clar care îi sunt drepturile referitoare la medicamentul generic.
Redactor: Ce efecte ar avea aplicarea măsurilor acestora asupra pacienţilor - plătesc bani mai puţini? Mai există şi alte consecinţe?
Adrian Pană: Dacă avem produse care au un preţ foarte mic, asta înseamnă că putem să eliberăm mai multe medicamente.
Redactor: Aţi făcut un calcul câţi bani ar putea să aducă la buget aplicarea acestor măsuri?
Adrian Pană: Vorbim de bani care se reîntoc şi mai mulţi pacienţi au acces la mai multe medicamente.
Redactor: Cum v-aţi gândit, zicem, să combateţi îngrijorarea sau teama pacientului că un medicament generic ar putea să aibă reacţii adverse faţă de medicamentul original?
Adrian Pană: Campaniile de informare susţinute aici pot să aducă cel mai mare beneficiu, deoarece un produs generic care este pus în piaţa din România în circulaţie spre vânzare are automat evaluată eficacitatea dar şi siguranţa sa de către Agenţia Europeană a Medicamentului, în cazul unui produs care este autorizat la nivel european, sau dacă este autorizat la nivel naţional de către procedurile Agenţiei Europeană a Medicamentului.