Ministerul educaţiei caută suplinitori calificaţi, sindicatele vorbesc de reduceri de posturi
Sindicatele din învăţământ sunt nemulţumite de o notă a ministerului, care ar duce la "disponibilizări masive".
29 Iulie 2009, 09:29
Sindicatele din învăţământ s-au întâlnit, marţi, cu ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe baza unei note a ministerului, în privinţa careia sindicaliştii spun că nu au fost consultaţi. De asemenea, în opinia lor, prin această măsură s-ar putea ajunge la desfiinţarea a zece mii până la douăzeci de mii de posturi în învăţământ.
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat în mai multe intervenţii că nu se pune problema ca reducerea personalului din învăţământ să vizeze profesorii titulari. Măsura ar viza doar cadrele necalificate, aproximativ 12.000. Oficialul a adus şi un exemplu în privinţa reducerii de personal. Dacă într-o şcoală sunt 3 clase de 15 elevi şi este nevoie de suplinitori, atunci ar urma să fie făcute două clase de peste 20 de elevi, la care să predea profesori calificaţi. Ministrul educaţiei a precizat că după concursul de titularizare au rămas posturi vacante care probabil vor fi ocupate de suplinitori. În condiţiile în care suplinitorii sunt calificaţi, ministrul educaţiei ar dori ca posturile să fie ocupate de aceste cadre calificate.
De cealaltă parte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, atrage atenţia asupra modului în care se va face această comasare a claselor cu puţini elevi. "Este absurd să vorbim despre o comasare de clase. Să luăm de exemplu, Suceava. Acolo forţăm un copil sau un grup de copii să străbată şapte văi şi şapte dealuri ca să ajungă la şcoală!", a mai spus liderul sindical.
Mihai Pleniceanu, vicepreşedinte Federaţiei Educaţiei Naţionale este de acord cu reducerile de personal doar dacă acestea sunt făcute "acolo unde se poate". "Să se comaseze clasele, dar să nu fie afectate persoanele cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Asta înseamnă, pe lângă cadre didactice, inclusiv personal didactic auxiliar şi personal nedidactic ..." a mai declarat Mihai Pleniceanu. O situaţie delicată semnalată de Pleniceanu se regăseşte în cazurile posturilor rămase vacante de ieşirea la pensie a cadrelor didactice, posturi blocate de la 1 ianuarie. Acesta consideră că dacă această problemă va fi reglementată în mod unitar în toată ţara, se pot face şi anumite reduceri de norme, acolo unde se poate.