Minerii din Valea Jiului au încetat protestele
UPDATE: Minerii de la Mina Lonea au încetat protestele şi au revenit la muncă după ce administraţia a semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă prin care le garantează creşterea sporului de periculozitate.
Articol de Ilie Pintea, 01 Februarie 2012, 12:09
Ora 18.00 Puţin după ora 18, cei peste 200 de mineri care protestau de miercuri de la amiază în faţa Companiei Naţionale a Huilei Petroşani au încetat protestul, după ce administraţia a semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă prin care le garantează creşterea sporului de periculozitate de la 600 la 700 de lei, aşa cum, de altfel, prevede legislaţia în vigoare.
În plus, guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri creşterea preţului gigacaloriei la 75 de lei faţă de 66 cât era până în prezent, dar această măsură este valabilă doar în cursul lunii februarie.
Activitatea la toate exploatările miniere din Valea Jiului se desfăşoară normal la această oră, dar minerii nu exclud reluarea protestelor, dacă măsurile pe care administraţia şi guvernul şi le-au asumat nu vor fi puse în practică.
Cu toate acestea, mitingul de protest de joi, pentru care sindicatul Muntele avea autorizaţiile necesare, a fost anulat de organizatori.
Ora 17.30 Peste 200 de mineri de la Mina Lonea, care au refuzat miercuri să intre în subteran, continuă şi la această oră protestul spontan început de dimineaţă, la care s-au alăturat şi mineri de la Lupeni şi Uricani.
Încă de la ora 13, ortacii protestează în faţa Companiei Naţionale a Huilei, cerând administraţiei să demisioneze, pentru că nu a putut soluţiona problemele deosebit de grave cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului.
Ora 13.00 Minerii de la mina Lonea au ajuns în Petroşani la sediul Companiei Naţionale a Huilei.
Ei cer administraţie soluţii exacte pentru reluarea activităţii.
Minerii afirmă că protestul de miercuri este rezultatul acumulării mai multor nemulţumiri de-a lungul ultimelor luni.
Ora 12.00 Aproape 200 de mineri de la Mina Lonea au plecat în jurul orei 12 spre Petroşani, după ce au refuzat să intre în subteran miercuri dimineaţă, nemulţumiţi de salariile mici şi de condiţiile de lucru.
Minerii sunt nemulţumiţi de faptul că protocoalele semnate până acum cu ministerul economiei, referitoare la creşterea preţului gigacaloriei şi la angajarea de personal care să suplinească disponibilizările din ultimii ani, nu au fost respectate, şi cer majorarea sporului de periculozitate pentru munca în subteran, în conformitate cu prevederile legale.
Sindicaliştii din minerit au aprobare pentru un miting de protest programat joi la Petroşani, însă minerii de la Lonea nu au mai avut răbdare până atunci şi spun că la acest protest spontan se vor alătura şi ortaci de la alte explotări miniere.
Peste 500 de mineri de la schimburile 1 şi 2 au refuzat să intre miercuri în subteranul minei Lonea, unde au fost asugurate totuşi posturile necesare pentru securitatea muncii în subteran.
De 14 luni, Compania Naţională a Huilei nu mai primeşte subvenţie de stat pentru cărbune, care ar trebui acordată celor trei mine aflate în proces de închidere, şi, potrivit administraţiei, continuarea acestei situaţii ar putea duce în câteva luni la încetarea activităţii din subteran.
De fapt, problemele au apărut încă de marţi noaptea, a declarat preşedintele Sindicatului Liber de la Lonea, Tiberiu Cosma.
Acesta a precizat că marţi noaptea la schimbul III, efectiv se ruga de mineri să intre în subteran, să înceapă activitatea pentru că aceştia nu mai voiau să accepte ideea că protocoalele pe care conducerea companiei le semnează de la o lună la alta cu ministerul economiei nu sunt respectate.
În luna decembrie primii mineri care au protestat au fost cei disponibilizaţi.
Este vorba despre 900 de mineri concediaţi colectiv care nici acum nu şi-au primit integral toate plăţile compensatorii tocmai din cauza lipsei fondurilor.
Mai mulţi dintre aceştia au intrat în greva foamei.
Cei din administraţie par să fie solidari cu sindicaliştii, începând de miercuri s-a luat o măsură fără precedent, toţi şefii din cadrul CNH, directorii exploatărilor miniere şi inginerii şefi, au începând de miercuri salariul redus cu 30% tocmai pentru a încerca să mai strângă puţin cureaua şi să dea un exemplu că cel puţin din partea administraţiei se doreşte găsirea unor soluţii.
Directorul CNH, Constantin Jujan, a precizat că salariile minerilor nu vor fi afectate în niciun fel de această măsură care priveşte efectiv pe şefi.