Minele din Valea Jiului "primesc subvenţii până în 2018"
Subvenţiile care permit funcţionarea minelor din Valea Jiului vor fi acordate până în 2018, potrivit unei rezoluţii a Parlamentului European. Unităţile ar putea fi închise mai devreme numai dacă vor fi nefuncţionale.
Articol de Ilie Pintea, 07 Decembrie 2010, 20:18
Minele din Valea Jiului nu se vor închide prea curând - au anunţat oficiali din partea Parlamentului European, după adoptarea unei rezoluţii care permite prelungirea perioadei de subvenţionare a acestei industrii până la 31 decembrie 2018.
Termenul anterior, propus de Comisia Europeană şi care era 1 octombrie 2014, a fost considerat arbitrar, iar aplicarea sa ar fi dus la concedieri masive în unele state comunitare.
Totuşi, asta nu înseamnă că minele în discuţie, printre care şi cele din Valea Jiului, vor funcţiona fără probleme.
Ele sunt considerate acum necompetitive şi dacă situaţia nu este remediată în câţiva ani, vor fi închise definitiv.
Singura soluţie pentru a fi evitat un dezastru economic în zonele vizate o reprezintă reconversia profesională a minerilor, acţiune care până acum nu prea a dat rezultate.
Minele ar putea fi închise în pofida subvenţiilor
Pentru Valea Jiului, noul regulament al cărbunelui, care va fi adoptat vineri, înseamnă prelungirea acordării ajutorului de stat, care altfel ar fi încetat de la 1 ianuarie, dar nu rezolvă problema închiderii minelor, pentru că recomandările europene vizează renunţarea treptată la această activitate.
Constantin Jujan, directorul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a declarat: "Va fi o subvenţie degresivă, deci în scădere, care va conduce tot la fel, până la urmă, la închiderea minelor necompetitive şi trebuie remarcat faptul că aşa este şi denumită subvenţia: subvenţie pentru închiderea minelor neviabile."
Sindicaliştii se tem de faptul că prelungirea subvenţiei înseamnă şi prelungirea agoniei mineritului din Valea Jiului, atâta timp cât se doreşte închiderea exploatărilor de huilă şi nu se fac investiţii pentru eficentizarea muncii din subteran.
"Dacă acordarea ajutorului de stat înseamnă un regulament pentru închiderea unităţilor miniere, este un pericol faptul că astăzi nu avem nicio alternativă, în sensul în care să putem spune celor care vor mai lucra în minerit şi Valea Jiului că vor avea alte perspective", susţine Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lakatos.
Dacă acum câteva luni existau doar zvonuri cu privire la închiderea minelor din Valea Jiului, această perspectivă prinde tot mai mult contur, chiar dacă nu au fost încă nominalizate minele care vor dispărea.
"Nu aş putea să spun un număr sau să denumesc o unitate. În funcţie de costuri şi de situaţia fiecărei unităţi, nici nu poate fi vorba de un termen. Unele este posibil să-şi încheie activitatea mult mai repede de 2018", a afirmat directorul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani.
La Compania Naţională a Huilei mai lucrează aproape nouă mii de angajaţi, iar media de vârstă este de 43 de ani şi în condiţiile în care minerii care muncesc în subteran se pensionează la 45 de ani, reducerea personalului se va face pe cale naturală, până în 2018.