Militarii americani, mulţumiţi de baza de la Mihail Kogălniceanu
Trei sute de militari americani au plecat la începutul săptămânii spre Afghanistan, prin intermediul bazei de la Mihail Kogălniceanu, potrivit Armatei SUA.
07 Februarie 2014, 07:34
Armata SUA a început deja să transfere trupe prin baza românească de la Mihail Kogălniceanu, dar nu pentru a le readuce acasă din Afghanistan, aşa cum urmează să se petreacă anul acesta, ci încă pentru a le duce în teatrul de operaţiuni.
Militarii americani se declară mulţumiţi de această colaborare şi de dotările bazei româneşti.
După o lună intensă de planificare, programare, construcţie şi coordonare, trei sute de militari americani au plecat luni spre Afghanistan, prin intermediul bazei de la Mihail Kogălniceanu, potrivit Armatei SUA.
Trupele vor participa la o misiune de nouă luni în Afghanistan.
Centrul de tranzit din apropiere de Constanţa, numit de americani MK Passenger Transit Center, a fost construit pentru a oferi sprijin vital pentru tranzitul trupelor americane şi transportul echipamentelor din şi spre Afghanistan, arată reprezentanţi ai Armatei SUA.
E vorba de un centru temporar, construit în urma înţelegerii între România şi SUA, semnată la sfârşitul anului trecut, prin care România a fost de acord ca SUA să folosească baza de la Mihail Kogălniceanu pentru retragerea militarilor americani din Afghanistan.
Trupele combatante ar urma să părăsească această ţară până la sfârşitul lui 2014.
Baza de la Mihail Kogălniceanu "este vitală"
Centrul de la Mihail Kogălniceanu este gândit să înlocuiască baza Manas din Kârgâstan, care urmează să se închidă în iulie.
Locotenentul colonel Wayne Marotto, purtător de cuvânt în cadrul Armatei, spune că baza din România este vitală misiunii americane în Afghanistan.
"Înseamnă mult pentru comandanţi, care trebuie să îşi trimită trupele în teatrele de operaţiuni cât mai sigur şi cât mai eficient posibil şi înseamnă mult pentru militarii care sunt dornici să-şi ducă misiunea la bun sfârşit şi să se întoarcă la cei dragi", a declarat Wayne Marotto.
Acesta adaugă că sprijinul românilor pentru realizarea poriectului a fost foarte important, atât la nivel diplomatic, cât şi la nivel regional şi local.
Numărul maxim de militari care ar putea trece într-un anumit moment prin baza de la Mihail Kogălniceanu este de aproximativ 2.000.
În prezent există 350 de militari şi civili care asigură funcţionarea centrului.
Primele trupe care au folosit centrul s-au declarat mulţumite de facilităţi, potrivit armatei unii militari chiar preferă centrul din România celui din Manas, deşi este mai mic.
Printre motive este că spre deosebire de Manas la Kogălniceanu militarii sunt cazaţi în clădiri, nu în corturi.