Mii de pelerini se îndreaptă spre Şumuleu Ciuc pentru Rusaliile Catolice
Din Austria au venit călare patru pelerini, aceştia pornind din Mariazell, un important loc de pelerinaj din această ţară, de unde începe Via Mariae.
Articol de Sergiu Şteţ, 03 Iunie 2022, 13:34
Mii de pelerini se îndreaptă pe jos spre Şumuleu Ciuc, unde sâmbătă, 4 iunie, va avea loc marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, unii dintre ei parcurgând distanţe impresionante pentru a ajunge să se roage la statuia Fecioarei Maria.
Agerpres transmite că pelerinii poartă cu ei steaguri bisericeşti şi se roagă pe toată durata drumului.
O femeie din Ungaria a pornit la drum în data de 26 aprilie şi a parcurs pe jos aproape 800 de kilometri până la Şumuleu Ciuc.
Ea a fost însoţită, la început, de mai multe persoane, dar o parte dintre acestea au renunţat, iar altele au decis să îşi continue drumul cu trenul, motiv pentru care a rămas singură. Femeia a spus că a fost ajutată de oamenii din localităţile pe unde a trecut şi este recunoscătoare că va ajunge cu bine la destinaţie.
De asemenea, din Austria, au venit călare patru pelerini, aceştia pornind din Mariazell, un important loc de pelerinaj din această ţară, de unde începe Via Mariae, drumul spiritual care trasează o cruce pe harta Europei Centrale şi are ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din Harghita.
Şi pelerinii din Joseni sau Lăzarea au pornit deja la drum către Şumuleu Ciuc, aceştia fiind găzduiţi în localităţile în care înnoptează de către cunoscuţi sau în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi.
De asemenea, unele restaurante sau pensiuni aflate în drumul lor le pun la dispoziţie fructe, mici gustări şi apă, pentru a-şi reface puterile.
Şi aproximativ 200 de pelerini călare au pornit către Miercurea-Ciuc şi vor ajunge vineri seara în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleu Mic. Acestora li s-a alăturat şi secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungariei, Potápi Árpád János. Acesta aduce cu el, la Şumuleu Ciuc, aşa cum a făcut şi în 2021, panglici cu rugăciunile către Fecioara Maria ale celor care, din diferite motive, nu au putut veni la pelerinaj.
În acest an, un tren special, pus în circulaţie cu această ocazie de căile ferate maghiare, va aduce cu el pelerini din Ungaria, circulaţia garniturii fiind oprită în ultimii doi ani, din cauza pandemiei.
În cursul serii de vineri, circulaţia autovehiculelor pe mai multe străzi din municipiul Miercurea-Ciuc, aflate în apropierea locului de desfăşurare a procesiunii, va fi interzisă, fiind permis doar accesul autospecialelor de intervenţie.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a afirmat, la începutul săptămânii, că se aşteaptă ca la eveniment să participe sute de mii de persoane, preconizând că numărul va fi mult mai mare ca în anii 2018 şi 2019, ţinând cont de faptul că acum nu mai sunt restricţii legate de pandemie.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Catedrala Franciscană din apropiere, care este considerată făcătoare de minuni, preoţii şi credincioşii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea acestui pelerinaj.
Potrivit rectorului Bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, în 1567 principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Trei Scaune.
Aceştia s-au împotrivit şi au reuşit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui, în timp ce femeile şi copiii s-au rugat la statuia Fecioarei Maria, din catedrala de la Şumuleu Ciuc, să îi ajute pentru a-şi apăra credinţa.
Secuii s-au întors la Şumuleu împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn şi, împreună cu cei aflaţi în biserică, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare în semn de mulţumire.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc, purtând crenguţe verzi în mâini, şi se roagă la statuia făcătoare de minuni.