Mii de hectare de teren sunt distruse de incendiile de vegetaţie
Invitată la "Apelul matinal" de la RRA Marioara Gâtej, comisar general al Gărzii de Mediu, a vorbit despre efectele acestor practici şi limitarea lor.
Articol de Radiojurnal, 29 Martie 2022, 10:26
Incendiile de vegetaţie au devenit o adevărată problemă, în ultimele săptămâni.
Mii de hectare de teren au fost afectate, iar din cauza propagării rapide a focului, pe lângă vegetaţia uscată, au ars şi liziere de pădure, păşuni, livezi şi chiar locuinţe şi anexe gospodăreşti. Mai mult, din cauza incendiilor de vegetaţie, două persoane şi-au pierdut viaţa.
Autorităţile spun că de cele mai multe ori dezastrul este provocat chiar de proprietarii terenurilor respective, care ignoră toate recomandările cu privire la modul de igienizare a suprafeţelor.
Invitată la "Apelul matinal" de la Radio România Actualităţi, Marioara Gâtej, comisar general al Gărzii de Mediu, a vorbit despre efectele nefaste ale acestor practici şi măsurile luate pentru limitarea lor.
Marioara Gâtej: Este vorba de poluarea aerului, este vorba de distrugerea a tot ce înseamnă microorganisme la nivelul solului, este vorba de distrugerea păşunilor, incluziv a fondului forestier. Mai nou, ne confruntăm cu incendii de vegetație destul de multe în arii protejate și am avut chiar și cazuri de pierderi de vieţi omenești anul acesta în județele Argeș și Buzău. La această oră, legislația permite o incendiere de miriște, dar în condiții controlate, cu anunțarea primăriei, cu anunţarea ISU, într-o perioadă în care nu este vânt și sub supraveghere. Pentru incendiile care au avut loc în județul Buzău, colegii au aplicat deja sancţuni în sumă totală de 112.000 lei, iar pentru cel din aria protejată Dealul Istrița se vor face şi două plângeri penale in rem.
Realizator: Între timp, şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început verificările. Fermierii trebuie să facă dovada că nu au incendiat terenurile, în caz contrar urmând să piardă subvenţiile de la Uniunea Europeană.