Mihai Fifor: Ideea de medicină militară în România trebuie regândită
Ministrul apărării, Mihai Fifor, a participat la ceremonia de deschidere a Conferinţei "Zilele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila"
Articol de Marilena Frâncu, 11 Octombrie 2017, 13:37
Ideea de medicină militară în România trebuie regândită, a spus, astăzi, ministrul apărării, Mihai Fifor, la ceremonia de deschidere a celei de a 7-a ediţii a Conferinţei "Zilele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila", din Bucureşti.
Unitatea medicală, care cuprinde 25 de specialităţi şi în care sunt trataţi într-un an aproape 90 de mii de pacienţi, va inaugura şi primul centru de imagistică dintr-o clinică de stat dotat cu un sistem integrat de medicină nucleară.
Spitalul Militar Central va avea, cel mai probabil la sfârşitul acestui an, primul centru de imagistică dintr-un spital public, cu un sistem integrat de medicină nucleară, a declarat directorul general al unităţii, general de brigadă Florentina Ioniţă Radu.
Florentina Ioniţă Radu: "Aceasta înseamnă că vom instala un PET CT și un SPECT CT care vor lucra împreună. Sunt echipamente care lucrează pe bază de izotopi radioactivi, care au menirea de a detecta afecţiuni oncologice, dar, mai nou, şi afecţiuni cardio-vasculare."
Prezent la eveniment, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a declarat că în conceptul de medicină militară este nevoie de o abordare integrată şi ar trebui regândită inclusiv zona de învăţământ academic militar.
Mihai Fifor: "Am avut o discuţie interesantă cu partenerii din NATO despre nevoia de a face un schimb de experienţă pe ideea de medicină operaţională.
"Şi în perioada imediat următoare vom avea astfel de întâlniri cu colegi din ţările partenere, pentru a reuşi să ne aşezăm la aceeaşi masă, şi nu vreau să fiu înţeles greşit, nimeni nu subestimează capacitatea învăţământului medical românesc, dar cred că e nevoie să încercăm să vedem cum au gândit şi ceilalţi colegi ai noştri această secvenţă, pentru că dacă militarii români trăiesc în momentul de faţă, în Afganistan, de pildă, asta se datorează intervenţiei exemplare a medicilor din prima linie".