Migraţia ilegală la frontiera cu Ungaria a scăzut anul acesta
Migraţia ilegală la frontiera cu Ungaria a scăzut anul acesta, după ce în 2023 s-a înregistrat un maxim istoric, de aproape 12.000 de persoane, dublu faţă de anul precedent.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Februarie 2024, 18:26
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Migraţia ilegală la frontiera cu Ungaria a scăzut anul acesta, după ce în 2023 s-a înregistrat un maxim istoric, de aproape 12.000 de persoane, dublu faţă de anul precedent. Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestorul Marin Bondar, crede că migranţii cu viză de scurtă şedere în România aşteaptă data de 31 martie când vor putea pleca în spaţiul Schengen cu avionul. Între timp, s-a dublat atât numărul călăuzelor, cât şi cel al solicitărilor de azil în ţara noastră. Chestorul Marin Bondar spune că, pentru a limita fenomenul, Uniunea Europeană trebuie să decidă anumite măsuri compensatorii.
Marin Bondar: ”Viza naţională de scurtă şedere, adică ai dreptul să stai pe teritoriul României 90 de zile în 180 de zile, această viză va fi valabilă în oricare stat Schengen. Vei putea să tranzitezi frontiera României atât aeriană, cât şi terestră, cu acea viză, îndeplinind condiţiile care se impun, adică să posede sume de bani pentru a asigura reîntoarcerea pe teritoriul României sau dreptul de a sta pe teritoriul unui stat Schengen în acele 90 de zile. Se vor identifica măsuri compensatorii care vor fi puse în aplicare. Din câte credem noi, nu toţi cei care posedă viză naţională românească vor putea să ajungă în Spaţiul Schengen, dacă nu vor poseda mijloace de subzistenţă necesare.”
Poliţia de Frontieră solicită anularea vizei pentru migranţii care intră legal în România, dar apoi sunt prinşi la frontieră încercând să treacă ilegal în alte state, transmite corespondentul RRA Stelian Radu Cacuci./RADOR RADIO ROMÂNIA/