Michael Schenker, președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății: Transport gratuit al pacienților către unitatea medicală unde trebuie să facă tratamentul oncologic
Apel matinal - Invitat: Michael Schenker, președinte al Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății
Articol de Cătălin Cîrnu, 07 Iunie 2023, 09:10
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (7 iunie, ora 8:31) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Un apel la unitate și solidaritate în lupta împotriva cancerului a fost lansat ieri de președintele României, Klaus Iohannis, cel care a pledat pentru abandonarea controverselor politice, pentru a aduce o schimbare reală în viața celor afectați de afecțiunile oncologice. Apelul lansat ieri, cu ocazia marcării Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, vine într-un moment dificil, de dezbateri aprinse privind Planul național de combatere și control al cancerului. Politicieni și pacienți cer elaborarea rapidă a normelor de aplicare a planului, în timp ce liderii asociațiilor bolnavilor anunță că în caz contrar, se pregătesc de proteste. Ce soluții există, amintindu-ne și de interviul cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, tot aici, la "Apel matinal", aflăm imediat de la conferențiar universitar dr. Michael Schenker, președinte al Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății și vicepreședinte al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România. Bună dimineața!
Michael Schenker: Bună dimineața, domnule Cîrnu!
Realizator: Domnule profesor, toată lumea este de acord că mulți paşi au nevoie rapid de tratament. Se tot discută de acest plan. Cât de repede ne-am mișcat sau trebuie să o facem de acum înainte?
Michael Schenker: În primul rând, cred că este nevoie, totuși, să facem câteva clarificări. Pacienții noștri beneficiază de tratament. Sunt, sloganuri folosite, mult prea agresiv și uneori se pot înțelege lucrurile neadevărate. Pacienții noștri beneficiază de tratament pentru problemele pe care dânșii le au. Există o modalitate foarte clară prin care aceste terapii specifice sunt prescrise și cel puțin în ultima perioadă, în ultimii doi ani, nu au fost probleme în disponibilitatea tratamentului oncologic. Este adevărat, există numeroase probleme care trebuie rezolvate. Sunt deficiențe ale unui sistem acumulate timp de 30 de ani. Sunt multe probleme foarte serioase, însă s-au făcut și pași foarte mulți în rezolvarea unora dintre acestea. Exemplul cel mai bun si cel mai recent, este al programului național de radioterapie, prin felul în care acesta a fost organizat in ultimii 10 ani. Ultimele investiții realizate de Guvernul României într-o serie de centre de radioterapie, in spitale publice din orașe mari: sunt şapte centre de radioterapie care au beneficiat de investiții în ultimul an și jumătate. Asadar, nu cred că se pune problema ca pacienții noștri să nu poată să beneficieze de tratament specific, în momentul de față. Problemele sunt mai degrabă, de organizare a sistemului, de fluidizare a unor circuite, lipsa unor rețele comprehensive ce centre dedicate îngrijirii pacienților cu cancer la nivel regional ș.a.m.d. Acestea sunt doar unele dintre lucrurile care sunt de rezolvat în momentul de față, referitor la accesul la tratament.
Realizator: Da, orice zi, mai ales în cazul pacienților bolnavi, contează. De ce asociațiile bolnavilor ameninţă cu proteste, atunci?
Michael Schenker: In opinia mea, lucrurile n-au fost bine înțelese, lipsa unui dialog între aceste părți, care s-au creat ad-hoc în această dispută, cred că a condus la astfel de afirmații și la astfel de inițiative. Lipsa unui dialog, pentru că, așa cum am afirmat atât eu cât și domnul ministru, Comisia de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății lucrează la elaborarea normelor așteptate, atât de către pacienți cât și de medici, alături de grupul tehnic din cadrul Ministerului Sănătății, care va fi responsabil de a redacta efectiv acele acte normative care vor fi gata în perioada imediat următoare. Prin activitatea comisiei noastre, în care suntem peste 20 de specialiști în domeniul oncologiei, din diverse specialități, oncologie medicală, radioterapie, chirurgie, anatomie patologică, imagistică, ș.a.m.d. vom pune la dispoziție grupului tehnic din cadrul Ministerului Sănătății, conținutul științific, profesional al acestor norme, așa cum reiese el din Planul Național de Combatere a Cancerului, verificat și corectat acolo unde a fost cazul. Nu cred că aici poate fi lăsat loc de interpretări. Am spus foarte clar lucrurile acesta, am enumerat normele pe care le pregătim, am enumerat lucrurile care deja s-au făcut în ultimul an. Nu există, strict un pachet de legi, un pachet de acte normative pe care le intitulăm Normele Programului național de cancer, punct. Este un proces continuu. Sunt lucruri care s-au făcut deja, așa cum am menționat în ultimul an, măsuri care au contribuit la creșterea calității îngrijirii pacienților noștri și care acum vor fi urmate de un set voluminos, de importante de acte normative, care vor crește calitatea îngrijirii pacienților noștri și organizarea sistemului în care lucrăm, așa cum spuneam.
Realizator: Planul Național de Combatere a Cancerului, pacienții din România vor avea acces, din câte am înțeles, la cele mai noi tehnologii, medicamente ș.a.m.d. De ce credeți însă că oamenii cu bani și aici nu vreau să dau nume fără să mă raportez la vreun spectru, aleg totuși să se trateze în străinătate?
Michael Schenker: Cred că este o problemă de mentalitate, un obicei împotriva căruia trebuie să luptăm cu toții pentru că vă spun foarte sincer și foarte responsabil, am văzut numeroase cazuri în care tratamentele efectuate în străinătate au fost inferioare celor pe care pacienții respectivi le puteau primi în țara noastră. Există, din păcate, o lipsă de omogenitate în accesul la diagnostic si tratament oncologic, în calitatea serviciilor medicale, raportat la tipul si locația centrului medical: într-un centru universitar sau într-un oraș mare există acces la servicii de cea mai înaltă calitate pe când într-o zonă rurală îndepărtată de un oraș mare, accesul la servicii medicale este mai dificil. Aceasta este problema de fapt a sistemului nostru medical în general, iar la cel oncologic acest lucru se observă mai bine. Cred că e foarte important de spus - în noul contract-cadru pe care fiecare unitate sanitară îl va semna cu Casa de Asigurări, există prevederi vizavi de transportul gratuit al pacienților în anumite condiții, către unitatea medicală unde trebuie să facă tratamentul specific oncologic.
Realizator: Da, vorbiți de tratament oncologic, dar până să ajungem acolo am observat că în ultima vreme sunt mai multe caravane care merg prin țară, mai ales cancerul de col uterin în cazul femeilor să fie descoperit, cât de mult face România sau ar trebui să facă România în acest sens, tocmai ca rol de prevenție?/ctuluc
Michael Schenker: Da, este adevărat. Probabil este capitolul la care, în momentul de față, stăm cel mai prost dintre toți pilonii de îngrijire a cancerului, așa cum reies din Planul European de Luptă contra Cancerului. Acesta, primul, cel de prevenție și informare, este unul deficitar în țara noastră. De asemenea, in programele de screening nu au fost rezultatele așteptate. Participarea, în primul rând, a fost una redusă și aici va trebui să realizam, paşi importanţi, pentru a îndepărta acest neajuns. Trebuie să facem în așa fel încât din ce în ce mai mulți cetățeni ai ţării noastre să știe că au posibilitatea de a participa într-un astfel de program de screening, dedicat depistării rapide a cancerului colului uterin, cancerului de sân sau a celui colo-rectal.
Realizator: Da, să-l facem împreună, de ce nu? Orice campanie merită. Mulțumesc pentru discuția pe care am purtat-o la 8:30 la "Apel matinal".
Michael Schenker: Şi eu vă mulțumesc foarte mult.
Realizator: Invitatul de astăzi a fost conferențiar universitar doctor Michael Schenker, despre Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, cu normele de aplicare, acestea se tot updatează. Trebuie să fim atenți, însă, și la prevenție, pentru că este cel mai bun lucru care se poate întâmpla în acest moment și indiferent de posibila boală de care am putea suferi.