Membrii CA ai TVR, "numiţi neconstituţional"
Membrii consiliului administrativ al TVR, numiţi de parlament în luna iunie, îşi vor pierde această calitate după publicarea hotărârii Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
26 Septembrie 2012, 16:40
Curtea Constituţională a admis cu puţin timp în urmă sesizarea democrat-liberalilor cu privire la neconstituţionalitatea plenului parlamentului referitoare la componenţa consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune, validată la sfârşitul lunii iunie.
Potrivit deciziei citate de redactorul Radio România, Mădălina Verman, cei opt membri ai consiliului îşi vor pierde această calitate odată cu publicarea hotărârii Curţii în Monitorul Oficial.
În luna iunie, parlamentul a aprobat cu 208 voturi "pentru" noii membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.
Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv.
Sesizarea privind stabilirea reprezentantului României la reuniunile CE, admisă parţial
Judecătorii constituţionali au admis în parte sesizarea PDL referitoare la legea care stabileşte condiţiile de numire a conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European.
Potrivit acestora, trei articole din lege sunt neconstituţionale.
Actul normativ urmează să se întoarcă acum în parlament pentru a fi modificat şi pus în acord cu decizia instanţei.
Plenul senatului a adoptat, la finele lunii iunie, Legea privind cooperarea între guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord.
Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul.
Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între guvernul României şi instituţia prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.
Proiectul prevede că, în situaţia în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.
Sesizarea PDL privind revocarea lui Vasile Blaga de la şefia Senatului a fost amânată pentru joi.