Medicii români ”trebuie instruiţi pentru a-i putea trata pe refugiaţi”
Fundaţia ICAR propune înfiinţarea unui grup de lucru care să se ocupe de instruirea cadrelor medicale.
Articol de Radiojurnal, 19 Octombrie 2015, 14:03
Medicii români trebuie instruiţi pentru a-i putea trata pe refugiaţi, spun specialiştii din sănătate, membri ai Fundaţiei ICAR.
Ei propun înfiinţarea unui grup de lucru format din responsabili din Colegiul Medicilor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi ONG-uri care să se ocupe de instruirea cadrelor medicale.
Preşedinta Fundaţiei, doctorul Camelia Doru, a explicat într-un interviu pentru redactorul nostru Marilena Frâncu, că medicii trebuie să inveţe să lucreze, printre altele, cu ajutorul traducătorului.
”Acurateţea traducerii este esenţială, pentru că poate să ducă la un act medical corect sau nu.
”Apoi, medicul trebuie să ştie o mulţime de lucruri despre ţara de origine, să ştie în ce măsură a fost traumatizat, dacă acolo este un conflict sau nu, ce i s-a întâmplat în timpul călătoriei spre România.
”Apoi, sunt tradiţii locale chiar în domeniul medical.
”Sunt cutume care la noi nu există.
”Sunt diverse practici care nu sunt de fapt medicale, sunt tradiţionale şi care în multe situaţii substituie actul medical.
”Sunt foarte multe aspecte culturale care influenţează actul medical dacă nu sunt cunoscute”, a afirmat Camelia Doru.
Fundaţia ICAR face parte din Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor propusă recent de guvern, iar săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire a premierului cu membrii acestei coaliţii.