Medicii imigranţi, "soluţie la deficitul de personal din sistemul sanitar"
Din 2007 până în prezent, peste 45.300 de angajaţi din domeniul sanitar au solicitat documentele necesare pentru a lucra într-unul dintre statele Uniunii Europene.
Articol de Radiojurnal, 26 Octombrie 2017, 17:31
Medicii din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene nu pot profesa în România decât în situaţii bine reglementate, precum căsătoria cu un cetăţean român sau după obţinerea permisului de şedere pe termen lung, respectiv, după 5 ani de şedere continuă în ţara noastră.
În cadrul mesei rotunde organizate de Coaliţia pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor, Florentina Furtunescu, specialist în sănătate publică, a dat o soluţie.
Florentina Furtunescu: Consider că ar fi util ca instituțiile care au rol în finalizarea recunoașterii drepturilor de practică pentru medicii străini în România să inițieze o reglementară comună de tip procedural pe care să o disemineze ulterior serviciilor din toate județele astfel încât, la momentul în care medicul străin se adresează, fie Colegiului, fie Direcției de Sănptate Publică, să primească un algoritm clar al pașilor necesari pe parcurs, precum și totalitatea documentelor care ăi sunt necesare.
Medicii care imigrează în România ar putea fi o soluţie la deficitul de personal din sistemul sanitar, în condiţiile în care, din 2007 până în prezent, peste 45.300 de angajaţi din domeniu au solicitat documentele necesare pentru a lucra într-unul dintre statele Uniunii Europene.
Alte state europene, precum Germania, Franţa sau Irlanda, au adoptat politici de atragere a medicilor străini pentru a face faţă provocărilor pe care le ridică nevoia de personal din spitale şi din alte unităţi medicale, transmite reporterul nostru Marilena Frâncu.