Medicii de familie acuză Casele de asigurări de ilegalităţi
Casele de Asigurări de Sănătate din trei judeţe refuză să facă plăţi pentru perioada de la începutul lunii iunie, când medicii de familie protestau faţă de reglementările noului contract-cadru.
Articol de Mihaela Enache, 03 August 2011, 14:17
Asociaţiile profesionale ale medicilor de familie acuză conducerea Caselor de Asigurări de Sănătate din trei judeţe de abuz, ilegalitate şi discriminare.
Acestea refuză să facă plăţi pentru perioada de la începutul lunii iunie, când medicii de familie protestau faţă de reglementările noului contract-cadru.
În Giurgiu, Buzău şi Harghita, casele judeţene consideră că medicii care nu au eliberat reţete compensate sau gratuite nu au avut vreun act pentru deconturi, în pofida protocolului semnat la încheierea protestului de la începutul verii.
Pe 10 iunie, medicii de familie au anunţat că acceptă, în urma negocierilor prelungite, textul noului contract-cadru, care, deja amânat, trebuia să intre în vigoare de la 1 iunie.
O parte dintre ei semnaseră deja nişte acte adiţionale la vechiul contract, care însă erau contestate de organizaţiile profesionale.
În baza lor se puteau însă elibera trimiteri sau reţete decontate total sau parţial de CAS.
În momentul în care toţi medicii au renunţat la protest, o serie de documente au fost semnate pentru a certifica rezultatele discuţiilor dintre părţi.
Medicii acuză Casele de Sănătate că încalcă deciziile luate de autorităţi
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei acuză, însă, conducerile Caselor de Asigurări de Sănătate din Giurgiu, Harghita şi Buzău că încalcă deciziile luate atunci de autorităţi, după cum spune şi Sosz Klara, şeful asociaţiei locale a medicilor de familie din Harghita.
"Casa de asigurări trebuie să respecte legea. Nu are dreptul să încalce prevederile legale şi nu este întâmplător nici faptul că domnul ministru al sănătăţii, Cseke Attila, a nominalizat şi dânsul că la Casa de Asigurări din Harghita sunt grave nereguli", a afirmat Sosz Klara.
Conducerile celor trei case de asigurări judeţene susţin însă că nu este corect ca medicii să primească bani pentru o perioadă în care nu au prestat toate serviciile prevăzute în contractul-cadru şi că cei care au protestat şi-au asumat atunci acest risc.
În Harghita, mai puţin de un sfert dintre medici primesc finanţarea - arată datele preşedintelui CJAS, Duda Tihamer.
"27 au contract şi au fost decontate serviciile şi valoarea per capita cu data de 1 iunie, iar ceilalţi 125 au contracte şi s-au decontat serviciile şi valoarea per capita cu data de 15 sau 16 iunie", a afirmat Duda Tihamer.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a formulat până la această oră o poziţie oficială faţă de situaţia din cele trei judeţe, însă pe 10 iunie preşedintele Casei, Lucian Duţă, precizase clar data de la care urma să se încheie noul contract-cadru cu medicii care tocmai încheiaseră protestul, atunci când a fost întrebat în mod special despre acest detaliu.