Medici și companii farmaceutice, în atenția DNA
Surse judiciare susţin că în atenţie sunt 16 medici, inclusiv de la conducerea unor clinici şi secţii de oncologie, sau medici specialişti oncologi.
Articol de Radiojurnal, 28 Iulie 2015, 13:17
Medici şi companii farmaceutice sunt din nou în atenţia DNA, inclusiv persoane cu funcţii importante în sistemul de sănătate ar fi prejudiciat pacienţii în favoarea producătorilor şi distribuitorilor de medicamente.
Procurorii fac, de dimineaţă, percheziţi la 61 de sedii de firme sau locuinţe din Bucureşti şi din şapte judeţe.
Surse judiciare susţin că în atenţie sunt 16 medici, inclusiv de la conducerea unor clinici şi secţii de oncologie, sau medici specialişti oncologi.
Aceleaşi surse, citate de redactorul RRA Mădălina Verman, spun că au fost şi cazuri în care doctorii au exagerat gravitatea unor boli pentru a prescrie scheme de tratament mai scumpe, situaţie în care este posibil să fie pusă în pericol chiar viata pacienţilor.
Toţi aceşti bolnavi ar urma să fie identificaţi şi informaţi asupra situaţiei reale, spune procurorul şef al DNA, Laura Codruța Kövesi.
"În cadrul anchetei vom verifica toate aspectele care sunt necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziţionat anumite medicamente şi acolo unde va fi cazul să vorbim de diagnostice sau de chestiuni care privesc viaţa sau sănătatea unor persoane, cu siguranţă acele persoane vor fi contactate şi se vor lua şi măsuri de prevenire, dacă este cazul", a spus Laura Codruța Kovesi.
Sunt verificate spitale şi clinici din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj.
Mai multe firme de medicamente ar fi oferit unor medici de la aceste spitale achitarea cheltuielilor la simpozioane şi congrese internaţionale sau excursii în diverse ţări.
În schimb, doctorii trebuiau să prescrie medicamentele mai scumpe pe care le produceau sau pe care le distribuiau acele companii.
Unii dintre doctorii implicaţi făceau parte chiar din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor.
Procurorii mai spun că acest fenomen de recompensare a unor persoane din lumea medicală a devenit îngrijorător la nivel naţional.
Ministerul Sănătăţii condamnă practicile prin care medicii pot fi influenţaţi de către companiile farmaceutice atunci cand prescriu medicamente.
Ministerul consideră că stoparea acestui tip de comportament al unei parţi a corpului medical este benefică atât pentru sistemul sanitar, cât şi pentru pacienţi.