Medicamentele cu preţ accesibil "pot dispărea din România"
Medicamentele accesibile ca preţ ar putea să dispară de pe piaţa din România datorită unor taxe suplimentare, iar pacienţii ar putea fi nevoiţi să se reorienteze către medicamente mult mai scumpe.
Articol de Adriana Turea, 28 Februarie 2012, 15:54
Medicamentele de inimă, cele pentru sistemul nervos sau medicamentele antiinfecţioase care în prezent se pot găsi la un preţ accesibil, ar putea să dispară de pe piaţa din România, atrage atenţia asociaţia de profil a producătorilor interni.
Principala piedică pe care o reclamă producătorii este "taxa clawback", taxa pe vânzările suplimentare pe care le au comparativ cu cele din anul precedent.
În condiţiile în care o companie producătoare de medicamente este taxată suplimentar şi generic, dispar raţiunile legate de profit şi profitabilitate.
În consecinţă, pacienţii din România ar putea fi nevoiţi să se reorienteze către medicamente mult mai scumpe.
Statul are întârzieri la plata medicamentelor mai mari de un an cu toate că legea limitează la aproximativ şapte luni termenul până la care trebuie decontate reţetele compensate şi gratuite, susţin producătorii interni de medicamente.
Nemulţumiţi deja de prelungirea repetată a acestui termen, producătorii cer acum şi modificarea taxei suplimentare, aşa-numita "taxă de clawback".
"Se consideră ca bază de calcul exclusiv preţul de producător, excluzând în felul acesta adaosurile distribuitorilor, adaosurile farmaciştilor şi TVA. Concordarea termenului de plată al taxei cu cel al decontării, stabilit în acest moment de contractul cadru de 210 zile", a declarat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.
"Cu alte cuvinte dorim să plătim această taxă, atâta vreme cât o vom plăti, la 210 zile, care este termenul legal, conform contractului cadru de decontare a medicamentelor. În plus, cerem stabilirea unui plan de reducere eficientă a termenelor de plată, conform dispoziţiei, Directivei 7/2011 Uniunea Europeană, care priveşte combaterea întârzierii plăţilor între stat şi furnizorii de servicii către stat", a adăugat acesta.
Medicamente mai scumpe pentru pacienţi
În caz contrar, spune reprezentantul producătorilor de medicamente, vor fi nevoiţi să renunţe la produsele neprofitabile, fapt care ar duce la impunerea pe piaţă a unor medicamente mai scumpe.
"Sunt medicamente din sfera aparatului cardiovascular, sunt medicamente antiinfecţioase, în general acestea sunt medicamentele la preţuri extrem de accesibile, care, odată dispărute din piaţă, nu vor face altceva decât să lase loc unor medicamente mai scumpe, ceea ce înseamnă un acces mai slab al pacienţilor la terapii.
"Sunt medicamente din sfera sistemului nervos central, de exemplu. Deci, în ultimii cinci ani, fără să existe această taxă de clawback, accesul populaţiei s-a redus. Undeva între 5 şi 10% din volumele de medicamente au dispărut din piaţă." a declarat Dragoş Damian.
Producătorii de medicamente generice dau asigurări că oncologicele nu vor dispărea de pe piaţa românească.
Proiectul de lege care va reglementa ordonanţa de urgenţă privind "taxa de clawback" a fost discutat în Comisia de sănătate a Senatului şi urmează să fie dezbătut în plenul Senatului.
Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.
Începutul de an este, de altfel, unul agitat pe piaţa locală a medicamentelor, mai ales după plecarea principalului producător de morfinice.
Producătorii şi chiar unii specialişti au atras atenţia în repetate rânduri că mediul economic creat în România, prin taxe precum clawback, este imprevizibil şi extrem de dificil.