"Maxim 40 de noi medicamente", incluse pe lista compensatelor
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a declarat că noile medicamente vor fi în principal pentru afecţiuni oncologice, hematologice, diabet şi hepatită.
Articol de Adriana Turea, 03 Iulie 2014, 14:30
Cel mult 40 de noi medicamente, din cele 160 propuse spre evaluare, vor fi compensate şi gratuite cel mai probabil din toamnă, în timp ce alte câteva zeci vor fi scoase de pe listă şi nu vor mai fi compensate, a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.
El a precizat că noile medicamente vor fi în principal pentru afecţiuni oncologice, hematologice, poliartrită reumatoidă, diabet şi hepatită.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a precizat că lista de medicamente compensate şi gratuite este finalizată atunci când pacientul beneficiază de medicamentele noi.
"După atâţia ani, cred că o lună în plus sau în minus, nu va fi cea care va fi esenţială. Pe criteriile noastre, în momentul de faţă, avem o primă estimare, între 30 şi 40 de molecule noi vor intra cu siguranţă şi poate că şi altele din 160, pentru că multe dintre ele sunt nu neapărat medicamente dramatic îmbunătăţite faţă de tratamentul pe care pacienţii îl au la dispoziţie în momentul de faţă, iar în cazul lor probabil că intrarea va fi condiţionată de oferirea unui cost benefic pentru sistemul de asigurări de sănătate", spune Marius Savu.
"Restricţionare a accesului la tratamentele noi"
Numărul mic de medicamente noi care vor intra pe listele de medicamente compensate şi gratuite înseamnă pentru pacient o restricţionare a accesului la tratamentele noi, este de părere directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu.
"Sunt criteriile mai aspre, se încearcă o echilibrare a posibilităţilor economice cu nevoile sistemului, fără îndoială pentru pacienţi înseamnă o restricţionare a accesului la medicamente şi interesul şi dorinţa noastră este ca să aibă acces la medicamente cât mai mulţi pacienţi.
"În acest moment, sistemul este cam cu 20% sub nivelul necesarului real de finanţare", spune Dan Zaharescu.
Dan Zaharescu a mai menţionat că ei sunt de acord cu măsurile autorităţilor, dar cer modificarea taxei clawback.