Măsurile necesare în problema tarifelor la energie
Coaliția de guvernare se va reuni în zilele următoare pentru a stabili măsurile necesare în problema tarifelor la energie .

Articol de Florin Lepădatu, 14 Ianuarie 2022, 14:02
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Coaliția de guvernare ar urma să se reunească în câteva zile pentru a stabili noile măsuri pe care executivul le are în vedere în problema prețurilor la energie electrică și gaze.
Acestea vor fi promovate printr-o ordonanță de urgență, a anunțat premierul Nicolae Ciucă după reuniunea Consiliului Tripartit pentru Dialog Social de la Palatul Victoria.
Șeful executivului a menționat că măsurile de protecție ar urma să fie extinse și după 1 aprilie în baza unui pachet elaborat special în acest sens.
Petruța Obreja ne spune ce idei au avansat sindicatele și patronatele în rezolvarea problemei facturilor la energie: ”Prețurile la electricitate și gaz ar trebui plafonate, atât la producător, cât și la furnizor, pentru cel puțin șase luni de zile, dacă nu un an, la nivelul lunii decembrie 2020, adică înainte de liberalizarea pieței, a declarat Bogdan Hossu, liderul Carterului Alfa. În opinia sa, toată această situație are ca punct de plecare lipsa unor reglementări clare în aplicarea unor legi existente și lipsa unui control și monitorizare atentă a sistemului.
Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa: ”Le-am propus ca în conformitate cu legisislația actuală, din Legea Consiliului Concurenței, Guvernul să dea o ordonanță de urgență care să stabilească că toate prețurile, și pentru operatorii economici și pentru casnici, să fie cele din decembrie 2020, atât la energie electrică, cât și la gaz.”
Și patronatele cred că este nevoie de o plafonare a prețurilor, dar într-o manieră unitară, întrucât ea afectează deopotrivă populația și micile întreprinderi. Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florian Jianu, preciza că din această cauză foarte multe firme își vor pierde competitivitatea și chiar își vor închide activitatea atât în agricultură, zootehnie, industrie sau turism.
Florin Jianu: ”În primul rând, noi nu vedem o altă soluție decât înghețarea și plafonarea prețurilor. În al doilea rând, să dăm posibilitatea IMM-urilor să își creeze propriile capacități de producție, pentru uz propriu, pentru autoconsum. În al treilea rând să rezolvăm odată și o dată fondurile europene și fondurile din PNRR. ”
Cei prezenți la reuniunea Consiliului Național Tripartit au discutat și despre aplicarea Legii salarizării, care creează, spun sindicatele, conflicte în anumite sectoare bugetare din cauza lipsei unei politici unitare.”