Marinarii români eliberaţi pleacă astăzi de la Roma spre Bucureşti
Cei 5 marinari români din Constanţa, ţinuţi ostateci, timp de 4 luni, de piraţii somalezi în Golful Aden au ajuns la miezul nopţii la Roma.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 14 August 2009, 09:15
Românii au fost aşteptaţi la aeroport de familiile lor venite special din ţară şi de reprezentanţii Ambasadei României în Italia, care le-au oferit asistenţă de specialitate.
Pe aeroportul Ciampino din Roma, soţiile celor 5 marinari plângeau şi, de emoţie, cu greu puteau vorbi: "A fost foarte greu. Cele patru luni au trecut extrem de greu şi nici acum nu ne vine să credem că vin acasă", a declarat pentru Radio România Geanina Gâlcă din Constanţa. "Încă nu ştim cât de greu a fost pentru ei, însă pentru noi a fost şi mai greu, deoarece am trăit cu incertitudinea că nu ştim ce se întamplă cu ei" a afirmat şi Silvia Borcan din Bucureşti.
Nici marinarii nu mai sperau că vor fi eliberaţi. Condiţiile de viaţă ca ostateci au fost inumane în cele 4 luni pe nava Buccanner: "Luam o singură masă pe zi, numai seara şi restul luam câte o bucăţică de un fel de pizza, orez fiert sau paste fierte. Apă aduceau ei limitat, în cateva butoaie, când se termina apelam la apa de condens, la aerul condiţionat. Chiar am şi băut apă de la aerul condiţionat. Ne aduceau 5 capre pentru mâncare. Ei mâncau 4, nouâ ne ramanea doar una. Ei erau 25-30, noi 16." povestesc marinarii români. "Am avut senzaţia că vom fi omorâţi. De două luni ne tot spuneau că în 5, 7 zile ne dau drumul, ca să nu facem noi ceva, să-i atacăm. Ce să-i mai credem".
Românii au fost aşteptaţi la aeroportul Ciampino din Roma de reprezentanţii Ambasadei României în Italia, care au oferit familiilor asistenţă, iar pe parcursul celor 4 luni au rămas în permanenţă în contact cu autorităţile italiene, care făceau demersuri de eliberare a echipajului capturat de piraţi. "Am păstrat permanent legătura cu celula de criză de la Ministerul Afacerilor Externe de la Roma şi cu celelalte instituţii italiene implicate în acest caz. Nivelul de discreţie solicitat de autorităţile italiene familiilor ostatecilor a fost unul foarte ridicat, cerut de sensibilitatea acestui caz, însă noi ţinem să mulţumim rudelor pentru răbdarea şi înţelegerea de care au dat dovadă", a declarat însărcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei, George Bologan.
Românii s-au îmbarcat la bordul navei Buccaneer pe data de 20 februarie a acestui an, la 11 aprilie fiind răpiţi de piraţi. Contractele lor de muncă au fost încheiate prin intermediul Consulatului italian între o societate din orasul constănţean Ovidiu şi armatorul italian "Micoperi" din Ravena. În această dimineaţă cei cinci români au fost interogaţi de ofiţeri ai direcţiilor specializate în combaterea criminalităţii, urmând ca în jurul orei 14.00 să ajungă împreună cu familiile lor la Bucureşti.