Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Marea Britanie - evenimente pline de emoţie şi de tristețe

Regele Charles al III-lea are întâlniri cu cele patru parlamente ale naţiunilor care compun Regatul Unit, iar sicriul fostei regine Elisabeta a II-a va ajunge mâine la Londra.

Marea Britanie - evenimente pline de emoţie şi de tristețe
Foto: https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy

Articol de Radio România Actualităţi, 12 Septembrie 2022, 23:03

În Marea Britanie, două şiruri de evenimente pline de emoţie, dar şi de tristeţe se derulează în paralel şi marchează tranziţia către noul monarh al ţării. Regele Charles al III-lea are zilele acestea întâlniri cu toate cele patru parlamente ale naţiunilor care compun Regatul Unit, în timp ce procesiunea funerară îşi urmează traseul din Scoţia către Londra, unde sicriul fostei regine Elisabeta a II-a va fi depus, mâine, la Palatul Buckingham.

Realizator - Pavel Ionescu: Am discutat înainte de intrarea în emisie despre acest ciclu de evenimente cu corespondenta RRA, în Marea Britanie, Aura Neag.


Aura Neag: O zi plină de emoţie şi evenimentele se derulează cu o viteză aproape ameţitoare şi aş spune că sunt în două registre. Pe de-o parte, continuă procesiunile, pregătirile pentru funeraliile Majestăţii Sale Elisabeta a II-a şi, pe de altă parte, noul rege proclamat ca noul monarh al acestei ţări, Charles al III-lea, continuă neabătut întâlnirile şi este într-un turneu în întreg Regatul Unit.


Realizator - Pavel Ionescu: Cel mai important moment, cu valoare simbolică pentru viitor, să zicem, s-a derulat astăzi în Parlamentul de la Londra.


Aura Neag:Noul rege s-a adresat astăzi Parlamentelor din Londra şi din Edinburgh. A început totul la Londra - azi dimineaţă, la ora 10:00, Charles al III-lea s-a dus în legislativul din capitala britanică. Cele două camere s-au reunit pentru a-i prezenta condoleanţele lor. Condoleanţele parlamentarilor noului rege la moartea mamei sale au fost un elogiu al vieţii şi serviciului public dedicat al Majestăţii Sale Elisabeta a II-a şi apoi, noul rege a ţinut un discurs în faţa parlamentarilor.


Realizator - Pavel Ionescu: Să ascultăm un fragment din acest discurs şi discutăm imediat despre semnificaţia lui.

Regele Charles al III-lea: În timp ce mă aflu acum în faţa dumneavoastră, nu pot să nu simt greutatea istoriei care ne înconjoară şi care ne reaminteşte de tradiţia parlamentară vibrantă căreia membrii ambelor camere ale Parlamentului vă dedicaţi cu atâta angajament personal, spre binele nostru, al tuturor. Parlamentul este instrumentul viu al democraţiei noastre. Vedem cât de străvechi vă sunt tradiţiile, încă din construcţia acestei celebre săli şi de la rămăşiţele predecesorilor care s-au dedicat funcţiei, către care şi eu sunt chemat acum.


Realizator, Pavel Ionescu : Aura Neag, care pare să fie principalul mesaj pe care a avut să-l transmită astăzi, în Parlament, Regele Charles al III-lea?


Aura Neag: Rolul monarhului în această ţară este unul constituţional. El este şef de stat, dar puterea reală aparţine politicienilor, parlamentarilor, membrilor guvernului, care sunt aleşi de către popor şi această distincţie este extrem de importantă în istoria constituţională a acestei ţări şi, în esenţă, acest mesaj întăreşte această distincţie şi faptul că monarhul va fi şef de stat, nu se va amesteca în politică şi va reprezenta interesele ţării şi va asculta de sfaturile celor aleşi de către popor.


Realizator, Pavel Ionescu: Şi, în esenţă, deci, Regele Charles al III-lea a promis că va continua linia pe care a mers mama sa.

Aura Neag: Absolut. Un serviciu dedicat şi cred că foarte multă lume asta spune, în primul rând, despre moştenirea lăsată de Elisabeta a II-a, faptul că a fost un monarh desăvârşit, care a înţeles foarte bine acest rol constituţional, această distincţie şi care a condus această ţară timp de 70 de ani, cu devotament, cu integritate şi cu respectarea acestor reguli constituţionale.


Realizator, Pavel Ionescu: Cine erau prezenţi în sală, membrii celor două Camere, dar, ca să înţelegem, şi printre ei, anumite personalităţi cu mai mare vizibilitate?


Aura Neag:Membri ai guvernului, desigur, prim-ministrul. Cele două Camere ale Parlamentului britanic au şi ele istoria lor, foarte diferite de alte parlamente din lume. Sunt două camere, Camera Lorzilor, membrii acestei camere nu sunt aleşi, sunt formaţi din aristocraţi, din lorzi, unii sunt numiţi pe viaţă, alţii moştenesc acest titlu şi Camera Comunelor, aici e vorba despre parlamentari aleşi direct de către popor. Puterea politică, puterea adevărată este în Camera Comunelor, iar în sală, astăzi, i-am văzut pe membrii celor două camere şi, de asemenea, judecători, pentru că Camera Comunelor are atribuţii foarte importante în privinţa justiţiei.


Realizator, Pavel Ionescu: A fost şi un moment plin de semnificaţie simbolică, la finalul întregii ceremonii de astăzi.


Aura Neag: Pentru prima dată în ultimii 70 de ani în Parlamentul de la Londra a fost intonat imnul naţional, în care acel vers esenţial este "Dumnezeu să-l aibă în grijă pe rege!", pentru că în ultimii ani, în ultimele decenii, a fost "Dumnezeu să o aibă în grijă pe regină!" Şi imaginile cu noul rege, Charles al III-lea, au fost emoţionante, s-a văzut foarte clar că avea lacrimi în ochi. A fost un moment istoric, cu adevărat istoric, care cred că va rămâne în mintea multora.


Realizator, Pavel Ionescu: Imediat după ceremonia de la Palatul Westmister, Regele Charles al III-lea s-a urcat în avion şi a plecat la Edinburgh, unde sicriul cu trupul mamei sale era depus.


Aura Neag:Într-adevăr, la foarte puţină vreme după acest discurs, a urmat această călătorie rapidă spre Scoţia, spre Edinburgh, capitala Scoţiei. Şi aici intrăm în primul registru. Din nou, sicriul Majestăţii Sale a fost mutat, ieri, de la Balmoral la Holyroodhouse House - acesta este un palat şi este reşedinţa familiei regale în Scoţia. Sicriul a fost mutat astăzi de la Holyroodhouse House într-o catedrală din oraş, care se numeşte St. John's. Regele Charles, alături de sora lui, Prinţesa Ana şi de fraţii lui, Andrew şi Edward, s-au aflat în spatele sicriului, într-o procesiune foarte publică. Drumul a fost cam un kilometru şi jumătate şi membrii familiei regale au mers pe jos această distanţă. Au fost zeci şi zeci de mii de oameni care au asistat la această procesiune într-o linişte aproape deplină. Sicriul rămâne în această seară şi în această noapte la Catedrala St. Giles. În această seară, oamenii obişnuiţi au posibilitatea să treacă pe lângă sicriu şi să-şi ia rămas bun de la regina lor.


Realizator, Pavel Ionescu: Şi în acelaşi timp, în această noapte are loc şi priveghiul oficial.


Aura Neag:În această noapte are loc şi priveghiul regal, la care participă membrii familiei regale. Aş mai spune că Regele Charles al III-a, după această ceremonie, după această slujbă la biserică, a intrat din nou în cel de-al doilea registru, întâlniri oficiale. El s-a dus de această dată în Parlamentul de la Edinburgh, Parlamentul Scoţiei, ca să primească condoleanţele parlamentarilor scoţieni. Are şi o întrevedere cu premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, în această seară şi din nou, noul rege s-a adresat parlamentarilor, de această dată, în Parlamentul din Scoţia.


Realizator, Pavel Ionescu: Şi, înţeleg, foarte important, că mâine va repeta această ceremonie şi la Belfast, în Irlanda de Nord.


Aura Neag:Aşa este, Charles al III-lea se află în acest turneu, el vizitează toate cele patru naţiuni care formează Regatul Unit şi se adresează în mod direct reprezentanţilor aleşi de popor. S-a întâmplat asta deja în Anglia, în Scoţia, astăzi, mâine va fi în Irlanda de Nord şi apoi urmează Ţara Galilor. Tot mâine, aş spune că principalul eveniment este că trupul neînsufleţit al Reginei Elisabeta a II-a va ajunge pe calea aerului, în avion se va afla şi fiica sa, Prinţesa Ana. Iniţial sicriul va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Buckingham, care cred că este pentru mulţi sediul monarhiei britanice. Şi apoi sicriul va fi mutat în sala Parlamentului Britanic, unde, astăzi, fiul ei, Regele Charles al III-lea, a avut întrevederea de dimineaţă cu parlamentarii.


Realizator, Pavel Ionescu: Un cerc, practic, în care se închide toată această înşiruire de evenimente.


Aura Neag: Absolut. Este foarte multă istorie care se scrie în aceste zile, este foarte multă emoţie, este foarte multă speranţă şi cele două registre de care vorbeam mai devreme, tot ceea ce ţine de pregătirile pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, aici emoţia este una de tristeţe, de durere, dar atunci când vorbim despre noul rege, este foarte multă speranţă şi felul în care el se adresează naţiunii, felul în care el se conectează cu parlamentari, cu oameni obişnuiţi, este unul care inspiră foarte multă încredere pentru viitor.

Edinburgh, centru al evenimentelor de comemorare a Reginei Elisabeta a II-a
În lume 12 Septembrie 2022, 20:48

Edinburgh, centru al evenimentelor de comemorare a Reginei Elisabeta a II-a

Capitala Scoţiei, Edinburgh, este centrul evenimentelor organizate pentru comemorarea Reginei Elisabeta a II-a.

Edinburgh, centru al evenimentelor de comemorare a Reginei Elisabeta a II-a
Cortegiul cu trupul neînsuflețit al Reginei se îndreaptă către Edinburgh
În lume 11 Septembrie 2022, 14:29

Cortegiul cu trupul neînsuflețit al Reginei se îndreaptă către Edinburgh

Procesiunea va mai dura câteva ore pentru a le da posibilitatea scoțienilor să își ia rămas bun.

Cortegiul cu trupul neînsuflețit al Reginei se îndreaptă către Edinburgh
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie
În lume 11 Septembrie 2022, 11:38

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie

La Londra, oamenii obișnuiți vor avea patru zile pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
România 21 Noiembrie 2024, 19:47

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări

Peste 1.300 de ONG-uri cer partidelor să-și asume poziția față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental

ONG-urile cer păstrarea deducerii fiscale de 20% pentru sponsorizări
Incident tehnic la Registrul Auto Român
România 21 Noiembrie 2024, 18:32

Incident tehnic la Registrul Auto Român

Nu mai pot fi eliberate documente și a fost sistată activitatea cu stațiile ITP.

Incident tehnic la Registrul Auto Român