MApN a cheltuit în 2018 1,89% din cele 2 procente PIB destinate apărării
Ministerul Apărării Naţionale a cheltuit anul trecut 1,89 la sută din cele două procente destinate apărării din produsul intern brut.
Articol de Radu Dobriţoiu, 15 Martie 2019, 13:55
Ministerul Apărării Naţionale a cheltuit anul trecut 1,89 la sută din cele două procente destinate apărării din produsul intern brut. Este cifra oficială comunicată de ministrul Gabriel Leş care a precizat totodată că diferenţa de bani s-a întors la bugetul de stat. Execuţia bugetară a fost afectată de suspendarea unor achiziţii, inclusiv procedura pentru cumpărarea corvetelor multirol pentru Forţele Navale. Ministrul apărării naţionale a mai anunţat astăzi că Legea Rezervistului voluntar urmează să fie modificată cu scopul asigurării unor beneficii financiare mai mari.
Gabriel Leş:
Se propune ca prima de fidelitate să se raporteze la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi să cuprindă în plus faţă de prevederile actuale gradaţiile şi solda de comandă, iar cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni să se mărească la 30% din solda de funcţie, la care să se adauge solda gradului deţinut.
Potrivit actualei legi, rezerviştii voluntari primesc 10 la sută din solda unui militar activ cu acelaşi grad.
În planul achiziţiilor, ministrul apărării Gabriel Leş a spus că România a plătit a treia tranşă de rachete pentru sistemele Patriot. Suma pentru aceste muniţii a fost de 85 de milioane de dolari, bani achitaţi acum două zile. Achiziţia celor 4 sisteme Patriot cu muniţia aferentă are ca scop realizarea unei capabilităţi de apărare aeriană cu baza la sol care va asigura întărirea securităţii naţionale şi aliate, acest demers contribuind în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Este cel mai modern sistem Patriot aflat în serviciu, care este testat în luptă şi utilizat de Armata Statelor Unite, a mai precizat ministrul apărării naţionale.