Managerii români anticipează o creştere a pieţei muncii
Potrivit Oficiului pentru Inspecţia Muncii, în luna mai s-au înregistrat aproape 300.000 de noi contracte de muncă, peste 52.000 în industria prelucrătoare, dar şi în comerţ şi construcţii.
Articol de Iulian Olescu, 30 Mai 2011, 16:16
Managerii societăţilor comerciale anticipează o creştere moderată a activităţii în perioada mai-iulie 2011, în industria prelucrătoare, în comerţul cu amănuntul şi în servicii şi o dinamică uşor mai accentuată în construcţii.
Datorită fenomenului de sezonalitate, adică faptului că vremea este din nou favorabilă activităţii din construcţii, în această ramură, conducătorii de firme prognozează o creştere moderată şi a numărului de salariaţi.
În celelalte trei sectoare se estimează că numărul angajaţilor va înregistra o relativă stabilitate.
În privinţa preţurilor produselor sau a serviciilor, managerii văd până în iulie o creştere a acestora în toate cele patru domenii, creştere uşor mai redusă în cazul tarifelor produselor industriale.
Industria prelucrătoare pare a-şi continua trendul crescător înregistrat în ultimele luni, în timp ce comerţul, serviciile şi construcţiile dau şi ele semne de redresare.
"Industria prelucrătoare, o dată cu relansarea economică din ţările vest-europene, începând cu trimestrele III-IV 2009 a crescut şi în România constant.
"Dacă urmăriţi situaţia bine, deja de cinci-şase trimestre consecutive în care industria a fost motorul de creştere al României, industria fiind citită egal export, pentru că, în esenţă, industria prelucrătoare lucrează 80-90% pentru export, cererea internă fiind datorită investiţiilor reduse, foarte mică", a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.
300.000 noi contracte de muncă în luna mai
Tot din statisticile INS, rezultă şi că peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante din economie, adică peste 9.000, se regăsesc în industria prelucrătoare.
Pe de altă parte, Inspecţia Muncii informează că între 1 şi 26 mai s-au înregistrat aproape 300.000 de noi contracte de muncă, peste 52.000 în industria prelucrătoare, dar şi în comerţ şi, respectiv, în construcţii.
Cristian Pârvan spune că această creştere se datorează într-o proporţie covârşitoare aplicării noilor prevederi din Codul Muncii, dar, cum ar fi în cazul construcţiilor, şi fenomenului de sezonalitate.
"Categoric, sancţionarea celor care încalcă Codul Muncii mai drastic a generat această chestiune, plus sezonabilitatea muncilor, după părerea noastră", a declarat Cristian Pârvan.
România a ieşit tehnic din recesiune în urma a două trimestre consecutive de uşoară creştere a economiei, iar autorităţile anticipează o creştere economică în acest an de 1,5%.