Manageri de spitale cu datorii, înlocuiţi din funcţie
Potrivit legii, dacă un manager de spital înregistrează arierate trei luni consecutiv trebuie schimbat din funcţie, a spus la RRA, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
11 Noiembrie 2013, 07:23
Ministerul Sănătăţii a aplicat legea în cazul celor trei directori de spitale care au fost înlocuiţi din funcţie, după ce unităţile pe care le-au condus au acumulat datorii către furnizori, precizează ministrul Eugen Nicolăescu.
Colegiul Medicilor consideră, însă, că aceste măsuri sunt menite doar să distragă atenţia de la subfinanţarea sistemului.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu a explicat duminică, la Radio România Actualităţi, că potrivit ultimelor modificări legislative, dacă un manager de spital înregistrează arierate trei luni consecutiv trebuie schimbat din funcţie.
Pentru perioada 1 iulie - 31 octombrie, în această situaţie s-au aflat directorii Spitalului clinic judeţean de urgenţă Cluj, al Spitalului comunal Vidra şi al Spitalului de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Focşani.
"Aceste spitale au realizate arierate deci managerii nu şi-au făcut datoria.
"Ei în felul acesta au blocat anumiţi agenţi economici din economia românească, dar vreau să fac o precizare. E vorba de numai trei spitale din cele 340 pe care le are România", a explicat Eugen Nicolăescu.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, managerii altor două unităţi, Spitalul CFR Constanţa şi Spitalul CF Iaşi se află în procedură de reevaluare, deoarece datoriile le-au fost reeşalonate.
Colegiul Medicilor consideră însă că decizia ministerului este menită să distragă atenţia de la slaba finanţare a sistemului de sănătate.
"Managerii, ca să nu facă arierate, îi pun pe pacienţi să cumpere medicamente, materiale sanitare şi atunci spitalul respectiv aparent este foarte eficient, dar el nu produce sănătate şi în acelaşi timp crează dificultăţi pacienţilor", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Asărăstoaie.
Între timp, Coaliţia profesioniştilor din sănătate se pregăteşte de grevă generală.
Reprezentanţii acesteia spun că au strâns deja 70.000 de semnături pentru declanşarea acestei forme de protest.
Printre altele, ei cer 6% din PIB şi creşterea cu 50% a salariilor medicilor rezidenţi.