Mamaia Sud, "o prioritate în reabilitarea zonei costiere"
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral spun că plajele din această zonă sunt înguste şi se erodează rapid, fiind necesar un plan de acţiune pentru menţinerea liniei ţărmului.
25 August 2011, 13:34
Mamaia Sud este una din primele zone în care vor interveni autorităţile pentru reabilitarea zonei costiere.
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral spun că plajele din această zonă sunt înguste şi se erodează, iar aria de intervenţie se situează între zona Pescărie şi zona hotelului Sulina.
Mamaia este una din principalele staţiuni ale României şi există active socio-economice semnificative supuse riscului, inclusiv hotelurile şi restaurantele şi infrastructura asociată.
Opţiunea "fără intervenţie” are potenţialul de a afecta semnificativ integritatea sitului Natura 2000 la Lacul Siutghiol dar poate aduce beneficii SAP (Planul Strategic de Acţiune) Marea Neagră.
Nu este considerată potrivită pentru a permite proceselor naturale să continue de-a lungul acestui front menţinut artificial şi semnificativ din punct de vedere economic datorită pierderii potenţiale a activelor socio-economice.
Sistemele de apărare curente sunt în stare precară şi ar putea să cedeze în circa cinci ani iar o politică de menţinere a liniei ţărmului ar putea însemna că sistemele de apărare existente sunt reabilitate.
Însă, deoarece sunt ineficiente, este mai probabil ca noi sisteme de apărare să fie construite să se recurgă la înnisiparea artificială a plajei pentru a asigura protecţia împotriva eroziunii costiere.
Construcţia sistemelor de apărare grele ar trebui luată în considerare strategic dată fiind lungimea totală a plajei barieră, deoarece orice sisteme de apărare construite aici pot afecta bariera în calea sedimentelor dinspre nord.
Deoarece plaja este de o mare valoare socio-economică pentru staţiune, opţiunile uşoare de creare şi reţinere a plajei sunt recomandate, posibil în asociere cu sistemele de apărare grele.
Digurile de larg au avantajul oferirii unui mediu stabil pentru creşterea crustaceelor, o altă sursă de sediment a plajei.
Investitiile propuse a fi realizate în prima fază a lucrarilor de combatere a eroziunii costiere se vor realiza cu fonduri care vor proveni de la Uniunea Europeana, prin POS Mediu, Axa Prioritară 5.