Malpraxisul ar putea costa mai mult
Despăgubirile de pe urma cazurilor de malpraxis din România ar putea creşte considerabil, potrivit proiectului noii legi a sănătăţii, datorită includerii daunelor morale.
Articol de Marilena Frâncu, 13 Iulie 2012, 12:12
Prin noul proiect al Legii sănătăţii, asiguratorul ar putea fi obligat să plătească şi despăgubiri morale nu doar materiale, aşa cum se întâmplă în prezent.
O altă modificare anunţată de preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, este cea referitoare la soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor, acestea găsindu-şi rezolvarea deocamdată doar în instanţă.
La capitolul malpraxis, viitoarea lege a sănătăţii propune reducerea timpului în care pacientul poate fi despăgubit pentru o eroare medicală.
Mai mult, prin viitoarea lege a sănătăţii personalul medical asigurat este scutit de a mai gestiona direct cazurile de malpraxis în care a fost implicat.
Proiectul noii legi a sănătăţii |
Conform datelor furnizate de către preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoaie, în cei zece ani în care personalul medical s-a asigurat pentru apariţia posibilelor cazuri de malpraxis au existat doar cinci despăgubiri prin care au fost despăgubite doar daune materiale, şi nu cele morale.
"După noua lege, dacă ai ajuns în instanţă, dacă instanţa a dat şi daune morale le acoperă tot pe poliţa de asigurări.
"Dau exemplu: la doctorul Ciomu, deşi avea 150.000 de euro poliţa, daunele materiale au fost de 17.000 sau 27.000, nu mai reţin, oricum o sumă mică, iar de aici s-au oprit.
"Societatea de asigurări, deşi el plătise până la 150.000, a spus 'nu, alea sunt daune morale, noi nu plătim'.
"Noua lege aflată în dezbatere publică stabileşte cu mai multă exactitate care este responsabilitatea fiecărei instituţii în gestionarea cazurilor de malpraxis, fie că este vorba de spital, Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii sau asigurator, reglementare care este confuză în acest moment", a mai declarat Vasile Astărăstoaie.