Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Majoritatea inundaţiilor care s-au produs zilele acestea în ţară, "nu au drept cauză îndiguirile"

"Apel matinal" - Invitat: purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, Ana-Maria Agiu.

Majoritatea inundaţiilor care s-au produs zilele acestea în ţară, "nu au drept cauză îndiguirile"
Foto: ISU Semenic

Articol de Radiojurnal, 14 Iunie 2023, 10:27

Majoritatea inundaţiilor care s-au produs zilele acestea în ţară, nu au drept cauză îndiguirile, au declarat la Radio România Actualităţi, reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.

Ei spun că motivele pentru care apele au ajuns în gospodăriile oamenilor sau în ale zone de interes nu ţin de revărsările de ape ci de scurgerile rapide sau de problemele de canalizare.

În prezent, se mai intervine în judeţele Alba şi Dolj, a precizat în Rubrica Apel Matinal, Ana Maria Agiu, purtătorul de cuvânt de la Apele Române.

În continuare este risc de inundaţii în mare parte din jumătatea de vest a ţării. Sunt în vigoare un cod portocaliu şi unul galben.

Ultimul va expira diseară la ora 20:00 însă specialiştii estimează că aceste avertizări vor fi prelungite.

TEXT "Apel matinal" - Invitat: purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, Ana-Maria Agiu. (transcriere RADOR)

Emisiunea: "Matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - A plouat mult, chiar foarte mult, în unele zone ale țării. Zeci de hectare de teren cu diferite culturi agricole au fost inundate, după ce s-a rupt un dig de protecție în Tulcea. Autoritățile locale se tem acum că structura poate ceda complet. Numeroase gospodării și anexe au fost inundate și în județul Dolj. Administrația Bazinală de Apă Jiu a intervenit pentru a evita inundarea mai multor gospodării. Alături de echipa Apelor Române au fost și trupele Jandarmeriei. Între timp, însă, hidrologii au prelungit până astăzi avertizările cod galben și cod portocaliu de inundații valabile pentru râuri din 17 județe, mai ales din Banat și Oltenia. Aflăm însă, imediat, care este situația la nivel național, de la invitatul "Apelului matinal", Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române. Bună dimineața!

Ana-Maria Agiu: Bună dimineața!

Realizator: S-au modificat datele în orele dimineții, apropo de situația din țară?

Ana-Maria Agiu: Cu siguranță, a continuat să plouă. Pe alocuri, am avut ploi torențiale, averse de ploaie care au fost însoțite cu descărcări electrice. Cantitățile de apă au depășit pe arii restrânse 30-40 litri, izolat 80 l/m², însă putem să spunem că, raportat la situația ultimelor trei zile, nu s-au mai înregistrat pagube atât de importante. Însă faptul că au fost sectoare de râuri pe care a continuat să plouă sau au revenit ploi în cantități torențiale semnificative, acestea au accentuat, hai să zic așa, vulnerabilitatea zonelor expuse riscului de inundații. În continuare se intervine în zonele vulnerabile pe raza localității Ighiu, din județul Alba, unde echipele noastre, încă din weekend, acționează pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor, consolidarea malurilor în zonele vulnerabile; și suplimentar se intervine cu motopompe din dotare pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. Așa cum ați amintit și dumneavoastră, și în Dolj se intervine pe pârâul Merețel, unde se consolidează liniile de apărare, pentru a evita pagubele suplimentare. În continuare așteptăm ploi. Majoritatea pagubelor care s-au produs până la această oră, din fericire vorbim de terenuri agricole, apă în gospodării, însă lucrările din administrarea noastră s-au comportat în condiții de siguranță. Deci, consolidarea liniilor de apărare am făcut-o în primul rând preventiv, pentru a evita inundarea gospodăriilor din zonă. În continuare avem în vigoare un cod portocaliu de inundații, emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospodăria Apelor, valabil până astăzi la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice Pogăniș, Bârzava, Jiu, Motru, și un cod galben valabil până în această seară. Cu siguranță, aceste coduri se vor reactualiza și se vor prelungi în jurul prânzului. În continuare rămânem în alertă. Personalul nostru operativ acționează punctual, acolo unde este nevoie, pentru diminuarea, reducerea riscului de inundații.

Realizator: Sunt prezente și echipele de intervenție rapidă în toată țara. Colaborarea, cred, presupun și îmi doresc să funcționeze perfect.

Ana-Maria Agiu: Întotdeauna. Întodeauna a existat o colaborare foarte bună între noi și inspectoratele județe pentru situații de urgență și echipele de voluntari.

Realizator: Sunt disponibile materiale, nu știu, utilaje?

Ana-Maria Agiu: Sigur, au fost disponibilizate între 300 și 500 de forțe și mijloace de intervenție la nivel național și pot să spun că există și o colaborare la nivel bazinal, adică administrații bazinale de apă care nu sunt atât de mult solicitate acordă sprijin colegilor din teritoriu, cu suplimentarea de utilaje și forțe acolo unde este nevoie. Se lucrează zi și noapte pentru consolidarea zonelor vulnerabile, astfel încât populația să fie cât mai puțin afectată de efectele produse de inundații.

Realizator: Da, apropo de populație, au fost și persoane afectate de revărsările apelor?

Ana-Maria Agiu: Din punct de vedere al securității persoanelor, din acest punct de vedere vorbim de faptul că nu avem victime. Aceasta înseamnă că oamenii au început să asculte sfaturile autorităților: să nu iasă din case, să nu se aventureze, să nu traverseze vadurile și apele, pentru că adâncimea apelor le poate pune viața în pericol. O viteză foarte mare a apei poate pur și simplu să le reteze picioarele și să le pună viața în pericol. De asemenea, nu trebuie să se adăpostească, în continuare, sub poduri și, în general, să evite pe cât posibil, să desfășoare activități în apropierea apelor în zonele unde râurile lor sau cursurile de apă se află sub avertizare.

Realizator: De fiecare dată când sunt inundații în țară se vorbește despre un sistem de îndiguire, care ar trebui să continue. La nivel național, nu știu, s-au mai făcut astfel de lucrări? Ar fi nevoie de îndiguiri?

Ana-Maria Agiu: După cum am anunțat, probabil, și că știți acest lucru, majoritatea pagubelor care s-au produs în ultimele patru zile nu au fost generate atât de multe revărsări de cursuri de apă, care ar pune problema îndiguirilor, cât cel mai mult din scurgeri rapide de pe versanți, ploi torențiale și incapacitatea de preluare a sistemelor de canalizare. Deci peste 80% aproape din inundațiile care s-au produs în ultimele patru zile nu implicau, adică problema îndiguirii...

Realizator: Dar nu s-au revărsat râuri ca altădată, ca la inundațiile majore?

Ana-Maria Agiu: Îndiguirile nu ar fi rezolvat problemele cu care s-au confruntat oamenii și cu care ne-am confruntat în ultima perioadă. Dacă ați observat, foarte multe inundații pluviale, în care sistemele de canalizare a orașelor n-au putut să asigure scurgerea apelor - aceasta este o altă problemă. De asemenea, noi am mai pus și am mai încercat să le explicăm oamenilor și publicului larg faptul că nu întotdeauna sau, de fapt, noua abordare este că nu o îndiguire este întotdeauna, nu că necesară, nu rezolvă problema...

Realizator: Salvează, da.

Ana-Maria Agiu: ... nu salvează problema. Noul concept este să îndepărtăm digurile de maluri, pentru ca apa să curgă mai mult, avem nevoie de mai multe măsuri verzi, zone inundabile, unde chiar biodiversitatea poate să asigure și.. adică terenurile agricole să fie și bune pentru inundabilitate, deci să lăsăm, de fapt, să cedăm anumite terenuri agricole pentru ca apa să se ducă acolo, să inunde și, în acest fel, să rezolve problema și, în același timp, oamenii să înțeleagă că nu este bine să construiască în zone inundabile. Iar dacă se află, totuși, în zone inundabile, trebuie să își asigure locuința astfel încât să fie pregătiți pentru viituri, adică să își facă subsoluri permeabile, să își sape niște șanțuri în jurul casei, care să asigure scurgerea apelor în acele zone, astfel încât apa să nu le mai ajungă în gospodărie și în case, deci vorbim de...

Realiator: Şi eventual o asigurare a casei, a locuinței.

Ana-Maria Agiu: Absolut, da.

Realizator: O ultimă întrebare - mesaje RO-ALERT au venit în zonele în care apa a ieșit din matcă sau, în fine, s-au scurs acei torenți pe versanți? Aveți idee?

Ana-Maria Agiu: Atâta timp cât INHGA-ul este cel care transmite o... ANM-ul transmit avertizări meteorologice, Institutul Național de Hidrologie transmise avertizări hidrologice; cu siguranță, există și mesaje RO-ALERT. Noi suntem într-o, hai să zic așa, într-o colaborare, cum vă spuneam, foarte strânsă. Informațiile dintre instituții circulă foarte rapid, chiar într-un mod multiplicat, adică mai multe mesaje de acest tip se transmit între noi, între Apele Române și Ministerul Afacerilor Interne, Hidroelectrica și institutele județene pentru situații de urgență. La rândul lor, institutele județene pentru situații de urgență, dar și noi retransmitem mesajele către autoritățile locale, iar de la autoritățile locale pleacă către cetățeni, iar, mai mult, acest mesaj RO-ALERT pleacă direct de la inspectoratele județene pentru situații de urgență la cetățeni.

Realizator: Da, e perfect că funcționează această colaborare instituțională. Important este ca mesajele să ajungă repede și la timp. Noi rămânem vigilenți, la fel ca dumneavoastră și ca toate celelalte instituții implicate. Mulțumesc pentru discuția pe care a purtat-o. Ana-Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, despre măsurile care s-au luat și se iau apropo de inundațiile și de codurile, unul galben, celălalt portocaliu, de inundații, valabile pentru râu din 17 județe, în Banat și Oltenia.

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
România 07 Septembrie 2024, 13:42

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului

Principalele fraude sunt comise pe platforme de comerţ online.

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
România 07 Septembrie 2024, 13:39

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi

La Schitul de Sus, militarii au făcut un cordon de protecţie în faţa focului care a ameninţa casa unei familii şi au reuşit...

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
România 07 Septembrie 2024, 13:34

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ

Campania îi încurajează pe elevi, cadre didactice şi părinţi să sesizeze orice agresiune fizică, verbală sau emoţională,...

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate
România 07 Septembrie 2024, 10:52

Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate

În cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură formată din cetăţenii români şi bulgari,...

Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate
"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat
România 07 Septembrie 2024, 00:18

"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat

Va fi cea mai simplă aplicaţie pentru o finanţare guvernamentală făcută în ultimii 34 de ani.

"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat
MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră
România 07 Septembrie 2024, 00:10

MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră

Între priorităţi este şi introducerea programării online pentru testarea necesară reducerii perioadei de suspendare a...

MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră
Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală
România 06 Septembrie 2024, 22:12

Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală

Nici o firmă nu s-a prezentat la licitaţia organizată pentru furnizarea laptelui în unităţile de învăţământ. Elevii vor primi...

Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală
Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto
România 06 Septembrie 2024, 21:16

Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui sector de activitate pentru economia românească.

Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto