Majorările de taxe, "resimţite în a doua parte a lui 2014"
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că impactul majorării unor taxe din 2014 ar fi de doar 0,5%-0,6% şi de aceea banca naţională "nu are motive să schimbe ţinta de inflaţie".
Articol de Iulian Olescu, 07 Noiembrie 2013, 18:50
Banca Naţională se aşteaptă ca majorările de taxe şi impozite anunţate de guvern să se regăsească în preţuri din a doua jumătate a anului viitor.
Guvernatorul Mugur Isărescu susţine însă că impactul ar fi de doar 0,5%-0,6% şi de aceea BNR n-are motive să schimbe ţinta ratei de inflaţie, de 3%, anticipată pentru sfârşitul lui 2014.
Mugur Isărescu a precizat că la Banca Naţională nu se cunoaşte exact noua modalitate de calcul al accizelor, dar că din estimările iniţiale ale specialiştilor băncii centrale impactul în preţuri al modificărilor legate de accize nu ar trebui să depăşească 0,4%.
Despre impozitul pe structurile şi construcţiile speciale aflate în proprietatea firmelor, guvernatorul BNR afirmă că e foarte greu de estimat un impact al acestuia.
El susţine că mare parte din costuri va fi cel mai probabil preluate de companii, fără a se reflecta în preţul la consumator, deoarece aceste societăţi trebuie să supravieţuiască pe piaţa concurenţială în care activează.
Mugur Isărescu nu a exclus însă posibilitatea ca schimbările din domeniul fiscal şi nu numai să pună presiune pe cursul de schimb al leului în 2014.
"Da, ne aşteptăm ca fenomenele externe să poată oricând să genereze un impact semnificativ. Suntem pregătiţi să luăm măsurile necesare pentru ca într-o zonă de variabilitate mai mare decât în trecut să acţionăm pentru ca situaţia de pe piaţa valutară şi evoluţia cursului leului să nu fie percepute ca element de criză, de tensiune" a precizat guvernatorul BNR.
"Băncile trebuie să reia creditarea"
Analistul economic Aurelian Dochia spune că, deşi cursul de schimb este foarte sensibil la modificări de fiscalitate, reacţia pieţei valutare după anunţarea acestora pare una relativ calmă.
"Totdeauna aceste schimbări transmit investitorilor semnale şi în general sunt semnale care îngrijorează.
"Totuşi, dacă mă uit la ceea ce se întâmplă pe piaţa valutară acum când se discută aceste elemente, nu văd reacţii exagerate. Dacă nu se modifică atunci când apare informaţia, mai târziu nu mai are de ce" a spus Aurelian Dochia.
În conferinţa de joi, Mugur Isărescu a vorbit şi despre creditele neperformante şi a explicat că nivelul acestora este în continuă creştere în special din cauza reducerii volumului total al împrumuturilor, ceea ce conferă o şi mai mare importanţă relansării creditării.
El a precizat că, deşi într-adevăr sunt mai multe elemente care să ducă la o dinamică mai mare a activităţii de creditare, şi nivelul dobânzii la creditele în lei este foarte important.
Mugur Isărescu spune că aceste dobânzi ar trebui să mai scadă şi că băncile trebuie să reia creditarea, aceasta fiind funcţia lor de bază.