Majorări la pensii şi salarii, "doar cu creştere economică"
Premierul Emil Boc a declarat că pensiile şi salariile vor fi mărite "numai în condiţii de stabilitate". FMI susţine că majorările necesită o creştere economică "mai mare decât cea din prezent".
Articol de Diana Domenico, 30 Ianuarie 2012, 18:17
Guvernul va lua în calcul o uşoară creştere a pensiilor şi a salariilor bugetare, dar numai în condiţii de stabilitate şi creştere economică.
Premierul Emil Boc a ţinut să clarifice această problemă înaintea şedinţei de guvern de luni, menţionând că autorităţile nu se vor angaja în măsuri populiste, care pot destabiliza ţara.
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional afirmă că pentru majorări de pensii şi salarii este nevoie de o creştere economică mai mare decât cea din prezent.
Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a arătat că România a înregistrat o evoluţie a economiei peste aşteptări în 2011, care este însă insuficientă pentru pentru ca populaţia să resimtă o creştere a nivelului de trai.
Oficialul FMI a atras atenţia că încă mai sunt necesare politici care să conducă la o creştere economică suplimentară.
"A revenit creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică. O veste proastă este însă că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă al românilor. Este nevoie de o creştere suplimentară", a declarat Jeffrey Franks.
"Creştere economică de 1.8%" pentru majorarea pensiilor şi a salariilor
O creştere economică de cel puţin 1,8% va putea susţine o majorare a salariilor şi pensiilor, susţine ministrul muncii, Sulfina Barbu.
O decizie în acest sens va fi luată, însă, în luna aprilie, când vor fi publicate datele privind starea economiei din primele luni ale acestui an.
În lipsa unei creşteri economice de minim 1,8%, majorarea salariilor şi pensiilor nu va fi posibilă, mai ales că România nu se va împrumuta în acest sens, a mai adăugat Sulfina Barbu.
"Dacă o astfel de creştere economică se confirmă, atunci există posibilitatea de a discuta despre o mică indexare a salarilor şi pensiilor. Dacă vom avea o creştere economică de minim 1,8%, cum am stabilit anul trecut, putem discuta de câteva procente, până în 5%, nu mai mult", a spus ministrul muncii.
Sindicatele şi opoziţia sunt reticente
Reprezentanţii sindicatelor susţin că promisiunea unei creşteri salariale este doar un mesaj electoral.
Liderul BNS, Dumitru Costin, spune că resursele sunt extrem de limitate, atâta timp cât aparatul birocratic al statului a rămas la fel de mare la nivelul funcţiilor de conducere şi nu au fost făcute optimizări ale activităţii publice.
"Acum un an şi jumătate s-au tăiat salariile pentru că trebuia luată o măsură în disperare de cauză, nu ajungeau resursele financiare pentru plata salariilor.
"Acest un an şi jumătate trebuia însă să însemne, cel puţin până în momentul în care noi vorbim, de o mişcare în structura de funcţionare a unor instituţii bugetare, de optimizare a unor procese, de o mulţime de lucruri care ar fi dus la o funcţionare mai eficientă şi la posibilitatea de a elibera resurse financiare care să ducă înapoi la creşterile de salariu. Lucru acesta nu s-a întâmplat", a declarat Dumitru Costin.
Crearea de noi locuri de muncă este una din soluţiile propuse de sindicate, iar orientarea fondurilor europene spre atragerea tinerilor pe piaţa muncii ar trebui să fie o prioritate în acest sens.
Şi preşedintele PSD, Victor Ponta speră că o eventuală creştere a salarilor şi pensiilor să aibă o fundamentare serioasă şi nu una politică.
"Sper ca guvernul care negociază cu partenerii noştri internaţionali să trateze lucrurile serios şi responsabil în aşa fel încât asemenea măriri să poată avea loc prin alocarea unor sume care în acest moment sunt risipite în altă parte", a declarat Victor Ponta.