Mai puţine subvenţii din 2010
De la începutul lui 2010 statul nu va mai putea acorda subvenţii pentru anumite culturi agricole.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 02 Decembrie 2009, 16:56
La sfârşitul acestui an expiră mai multe perioade tranzitorii negociate de România în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
La trei ani după aderare, se arată în Tratat, România nu va mai putea acorda diverse subvenţii pentru agricultură, iar în domeniul protejării mediului cresc standardele care trebuie respectate.
De la începutul anului viitor statul nu va mai putea acorda subvenţii pentru diverse culturi agricole, pentru producţia de carne de porc, pasăre şi producţia de ouă. România a obţinut mai multe derogări de la normele europene în agricultură, spune fostul negociator şef, Vasile Puşcaş.
„Modernizarea şi retehnologizarea unităţilor de procesare a laptelui, dar şi pentru organizarea, şi subliniez, şi pentru organizarea centrelor de colectare şi a celor de standardizare a laptelui. O altă perioadă de tranziţie a fost pentru conformarea la cerinţele comunitare a fermelor de animale de lapte, şi la calitatea laptelui crud.” a declarat Vasile Puşcaş.
În momentul de faţă, statul acordă o subvenţie de 110 lei pentru fiecare porc crescut în fermele din România, 25 de lei pentru kilogramul de carne de pasăre şi 36 de bani pentru litrul de lapte. În plus, litrul de motorină pentru lucrări agricole este subvenţionat cu 1 leu.
Eliminarea subvenţiilor din cauza exprirării perioadelor tranzitorii ar urma să înrăutăţească situaţia agricultorilor din România.
Preşedintele Ligii Producătorilor din Agricultură, Adrian Rădulescu, spune că se caută soluţii de sprijinire a producătorilor şi procesatorilor pe baza unor alte criterii.
„Criterii de bunăstare, de biosecuritate la animale, acciza la motorină să se reducă la 25 de euro - la agricultură vorbim -, şi, de asemenea, în afară de acciza la motorină, şi subvenţionarea primei pentru asigurări la culturile agricole între 50 şi 80%” a declarat Adrian Rãdulescu.
În cazul producătorilor de lapte, de exemplu, s-a obţinut o prelungire cu încă 2 ani a perioadei în care aceştia trebuie să respecte standardele de calitate.
Conform datelor Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui, aproximativ 60% din fermele din România nu au reuşit ca în cei 3 ani de derogare să respecte normele de calitate la producţia de lapte.
Agricultorii din România, primesc doar o parte din subvenţiile de care beneficiază cei din statele membre vechi. Dacă subvenţia la hectar este de circa 70 de euro în cazul României, fermierii din Franţa sau Spania primesc peste 350 de euro pe hectar.
Conform tratatelor de aderare, subvenţiile agircultorilor din noile state membre vor creşte progresiv, până vor ajunge la nivelele celorlalte state.