Comandantul forţelor NATO în Europa cere menţinerea trupelor SUA pe continent la nivelul actual
Generalul Christopher Cavoli a spus la Capitoliu congresmenilor că recomandă menținerea trupelor americane în Europa la nivelul actual.

Articol de Doina Saiciuc, 09 Aprilie 2025, 21:02
Informațiile despre planurile Pentagonului de a reduce prezența militară americană din Europa de Est au provocat îngrijorare atât în rândul aliaților europeni din apropierea Rusiei, cât și în Congresul Statelor Unite.
Postul american de televiziune NBC a citat șase oficiali americani și europeni potrivit cărora Departamentul american al Apărării ar lua în considerare înjumătățirea efectivelor de 20.000 de oameni dislocate de administrația Biden pentru consolidarea flancului estic al NATO.
Rapoartele despre o posibilă retragere americană apar în momentul în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Vladimir Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina, iar în capitalele europene există temerea că ar fi prea conciliant cu Moscova.
Congresmenii din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, deopotrivă republicani și democrați, au criticat marți aspru eventualitatea reducerii forțelor americane din Europa de către administrația Trump.
Președintele comisiei, republicanul Mike Rogers, care a vorbit despre amenințarea pe care o ridică Rusia, a fost categoric.
Mike Rogers: Sunt îngrijorat în legătură cu informațiile că unii din Departamentul Apărării iau în considerare nu numai să renunțe la comandamentul NATO, dar și să reducă semnificativ prezența noastră în Europa. Sunt în mod special îngrijorat că nu a fost consultat Congresul. Reducerea prezenței noastre în Europa acum, în special în flancul de est al NATO, nu va face altceva decât să slăbească avantajul pe care Statele Unite îl au față de Putin. Nu numai Polonia, România, Finlanda și statele baltice, ci toți aliații își cresc cheltuielile de apărare. Retragerea prematură ar risca încurajarea în continuare a agresiunii în mod potențial chiar împotriva NATO. De aceea, sprijin cu putere menținerea prezenței militare actuale a Statelor Unite în Europa.
Adjunct al secretarului apărării pentru afaceri internaționale, Katherine Thompson, a spus în aceleași audieri că Pentagonul revizuiește prezența trupelor în străinătate, dar că nu a fost luată nicio decizie.
Întrebată dacă Statele Unite ar renunța la poziția de comandant suprem al forțelor aliate în Europa, Thompson a spus: răspunsul meu categoric este nu.
Generalul Christopher Cavoli - șeful comandamentului Statelor Unite în Europa și comandant al NATO - a spus tot marți la Capitoliu congresmenilor că recomandă menținerea trupelor americane în Europa la nivelul actual.