Mai puţin de jumătate dintre românii care merg la stomatolog o fac pentru un control de rutină
Mai puţin de jumătate dintre românii care merg la stomatolog o fac pentru un control de rutină, arată primul studiu naţional privind starea de sănătate orală.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Iunie 2024, 14:59
Mai puţin de jumătate dintre românii care merg la stomatolog o fac pentru un control de rutină, arată primul studiu naţional privind starea de sănătate orală, realizat la iniţiativa Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Restul merg doar atunci când au o problemă.
Acelaşi studiu subliniază că puţin peste 50% dintre români se spală pe dinţi de două ori pe zi, iar aproximativ 70% nu folosesc aţa dentară, periuţele interdentare sau duşul bucal.
Corespondentul RRA Adriana Turea are mai multe detalii: ”Percepţia privind sănătatea orală este, în general, mai puţin favorabilă comparativ cu percepţia privind starea generală de sănătate, iar proporţia românilor care consideră că au o sănătate orală bună sau foarte bună este mai redusă decât a celor care consideră că au o sănătate bună sau foarte bună.
Comportamentele privind sănătatea orală sunt deficitare; doar unul din doi copii declară că se spală pe dinţi de două ori pe zi şi doar unul din cinci români accesează serviciile stomatologice măcar o dată pe an. Accesul la servicii stomatologice este precar şi există inegalităţi de acces în funcţie de mediul de rezidenţă, vârstă - persoanele vârstnice accesează mai rar serviciile stomatologice - şi de nivelul de educaţie.
Românii ar vrea să acceseze serviciile stomatologice regulat, dar nu au unde, nu au destui bani, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează suficient de multe servicii stomatologice. Autorităţile susţin că este nevoie de o finanţare mai bună şi de programe de educare privind sănătatea orală, pentru care se vor căuta soluţii.
Studiul a fost făcut pe un eşantion de 640 de copii cu vârstă între 0 şi 17 ani şi 940 de adulţi, aceştia fiind pacienţii care au intrat în cabinetele ce au participat la studiul realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România.”/editor Florin Lepadatu/