Mai multe zone din ţară, sub atenţionare de ploi
Meteorologii au emis o nouă atenționare cod galben de ploi, valabilă până marți la ora 9.00. Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe Prut şi pe râul Negru.
28 Iunie 2010, 08:27
13 judeţe din nordul şi nord-estul ţării intră sub atenţionare cod galben de ploi valabilă până mâine.
Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe Prut şi pe râul Negru şi au menţinut codul portocaliu pe Dunăre, Siret, Suceava, Târnava Mică şi Târnava Mare.
Prutul ameninţă în continuare.
Măsurătorile efectuate în această dimineaţă arată că râul continuă să crească.
La intrarea Prutului în ţară, apa măsura 741 de centimetri, cota de pericol fiind depăşită cu 91 de centimetri.
La Rădăuţi-Prut, râul are 473 de centimetri, cu 63 de centimetri peste cota de inundaţii.
Coloneul Radu Anton, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, a declarat în această dimineaţă că măsurătorile arată clar că viitura va ajunge în cursul zilei de astăzi la Rădăuţi-Prut, existând pericolul inundării unor gospodării din Lunca Prutului.
Autorităţile au luat deja măsurile necesare pentru protejarea locuinţelor şi bunurilor, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Gina Poenaru.
În judeţul Covasna sunt izolate 2 localităţi: Bita şi Leţnic, din cauza apelor care au acoperit căile de acces.
Şi pe cursul superior al Oltului în judeţul Harghita au rămas izolate câteva case.
În toate localităţile de pe malurile râurilor pentru care hidrologii au emis avertizări localnicii au construit diguri din saci de nisip pentru a-şi proteja locuinţele.
Probleme sunt şi în traficul rutier şi feroviar: DN 11B care leagă comuna Cosmeni de Târgu Secuiesc este închis de ieri din cauza apelor care se scurg de pe versanţi.
Pe DN 12 A circulaţia se desfăşoară pe un singur fir între localităţile Lunca de Sus şi Miercurea Ciuc din cauza surpării carosabilului mpe o distanţă de 40 de metri.
La limita dintre judeţele Harghita şi Bacău, linia ferată a rămas suspendată peste un pârâu care şi-a schimbat cursul din cauza debitului crescut.
Din acest motiv, CFR a anulat 19 trenuri care tranzitau acest sector, iar traficul va fi reluat imediat ce echipele operative trimise la faţa locului vor remedia situaţia.
Potrivit corespondentului nostru din Bacău, Florin Filioreanu, sunt trenuri anulate parţial pe ruta de circulaţie Ghimeş-Comăneşti şi circulă numai pe relaţia Comăneşti-Mărăşeşti.
Sunt anulate pe întreaga rută de circulaţie trenul accelerat 1972-1971 Galaţi-Târgu Mureş via Azud, cu ramura de la Iaşi pentru Adjud şi perechea acestora, trenul personal 5224 pe 1 Comăneşti-Miercurea Ciuc şi perechea acestuia.
S-a redeschis circulaţia trenurilor pe tronsonul Piatra Neamţ-Bicaz. Circulaţia feroviară pe tronsonul Ghimeş-Palanca rămâne în continuare închisă.