Magistrații ar urma să se pensioneze la vârsta de 65 de ani începând cu 1 ianuarie 2026
Pensia de serviciu va fi calculată în cuantum de 80% din media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate.

Articol de Radio România Actualităţi, 23 Aprilie 2025, 16:21
Magistrații ar urma să se pensioneze la vârsta de 65 de ani începând cu 1 ianuarie 2026, la fel ca majoritatea angajaților, conform unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputaților. Inițial vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor ar fi trebuit să crească treptat până în anul 2045. Legea este criticată de Consiliul Superior al Magistraturii, care consideră că aplicarea ei va afecta independența justiției.
Cătălin Purcaru a urmărit dezbaterile: ”Pensia de serviciu va fi calculată în cuantum de 80% din media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate, însă pensia procurorilor și judecătorilor va fi cel mult egală cu indemnizația de încadrare netă din ultima lună de activitate, fără să fie luate în calcul alte venituri rezultate din sporuri sau bani pentru concediul neefectuat. O altă modificare este vârsta de pensionare a magistraților.
Președintele Comisiei pentru muncă, deputatul social-democrat Adrian Solomon: ”S-a eliminat și acea eșalonare a vârstei de pensionare până în 2045, astfel încât la întâi 1 ianuarie 2026 vârsta de pensionare la magistrați va fi 65 de ani.”
Deputatul USR Alin Stoica a atras atenția că în acest caz ar putea fi probleme de neconstituționalitate.
Alin Stoica: ”Astăzi facem un pas în plus. Din păcate, însă a rămas acolo o clauză deja declarată neconstituțională de Curte și care dărâmă practic un proiect care ar putea să fie bun.”
Cu majoritate de voturi, proiectul inițiat de liderii coaliției de guvernare a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie transmis la Senat pentru votul decizional. Adoptarea actului normativ este una dintre condițiile pentru deblocarea celei de-a treia tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență.”/editor Florin Lepadatu/