MAE: Raportul SUA privind drepturile omului "are inadvertenţe"
Potrivit Ministerului român de externe, documentul care face referire la situaţia drepturilor omului conţine unele date neactualizate privind România.
Articol de Carmen Gavrilă, 12 Martie 2010, 19:38
Ministerul român de Externe consideră că raportul Departamentului american de Stat privind drepturile omului are la bază o serie de informaţii neactualizate şi cazuri de încălcări ale drepturilor omului care nu sunt reprezentative pentru situatia generala din România.
Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situaţia drepturilor omului în lume, în anul 2009, este bazat pe datele furnizate de ambasadele SUA din întreaga lume, şi examinează detaliat acţiunile relevante din domeniu, în anul respectiv, în acest caz 2009.
Diplomaţii român au colaborat cu Departamentul american de stat în perioada în care au fost adunate datele pentru raport.
Ministerul român de externe consideră că nu toate elementele semnalate de către autorităţile române au fost preluate în mod adecvat.
MAE semnalează inadvertenţe în raport
Din analiza preliminară capitolului referitor la România – rezultă nu doar progresele înregistrate de România, dar şi evaluări critice.
Ministerul de externe consideră că aceste critici au la bază o serie de situaţii individuale şi că elementele de evaluare din partea introductivă a raportului conţin generalizări care nu corespund, din punct de vedere calitativ şi cantitativ, cu informaţiile din secţiunile raportului.
Ministerul de Externe susţine că aceste evaluări generalizante sunt bazate pe un număr limitat de cazuri individuale identificate.
Mai mult, există şi reproşuri care nu corespund cu legislaţia română, susţine MAE.
Ministerul de externe atrage atenţia că, de exemplu, atunci când copiii cetăţenilor români nu sunt înregistraţi la naştere, ei nu devin apatrizi, aşa cum susţine raportul.
MAE urmează să ia legătura cu autorităţile americane pentru a atrage atenţia asupra informaţiilor neactualizate din raport.
Raportul "include informaţii vechi"
Există în raport şi anumite secţiuni unde informaţiile nu sunt actualizate în mod corespunzător, susţine MAE.
Un exemplu concret se referă la secţiunea privind protecţia refugiaţilor în România.
Astfel, deşi după publicarea raportului pentru anul 2008, MAE a semnalat aspectele necorespunzătoare referitoare la înfiinţarea Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi, de la Timişoara, aceleaşi informaţii sunt preluate şi în raportul pentru 2009.
MAE reiterează că proiectul de la Timişoara este primul proiect din lume de acest fel (nu „al doilea”, aşa cum se menţionează în raport), succesul acestui demers fiind urmat de crearea unor facilităţi similare în alte părţi ale lumii şi de încurajarea statelor de a urma exemplul autorităţilor române.
În ceea ce priveşte informaţia referitoare la condiţiile din Centru, prezentate drept „acceptabile”, MAE subliniază că aceste condiţii sunt apreciate unanim ca fiind cele mai bune din lume, aprecierile fiind reiterate, cel mai recent, cu ocazia Grupului de Lucru al Statelor de Relocare desfăşurat la Timişoara, la 10-11 martie 2010.
Ministerul Afacerilor Externe va aduce la cunoştinţă instituţiilor publice responsabile situaţiile critice indicate de Raport şi în acelaşi timp va semnala autorităţilor americane aspectele neactualizate sau care nu au fost reflectate în mod corespunzător.