MAE "menţine dezacordul" privind reînhumarea lui Jozsef Nyiro
Ministerul de Externe afirmă că va transmite Ambasadei Ungariei la Bucureşti că orice demers privind reînhumarea scriitorului maghiar Jozsef Nyiro trebuie să se facă în conformitate cu legislaţia română.
Articol de Răzvan Stancu, 25 Mai 2012, 15:54
Ministerul român de Externe anunţă că în continuare autorităţile nu sunt de acord cu reînhumarea în România a scriitorului maghiar Jozsef Nyiro, informează redactorul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă.
Ministerul de Externe afirmă că va transmite în cursul zilei Ambasadei Ungariei la Bucureşti că orice demers trebuie să se facă în conformitate cu legislaţia română.
Poziţia autorităţilor române este justificată de faptul că scriitorul ungar a colaborat cu regimul fascist în perioada 1941-1944.
Diplomaţia de la Bucureşti subliniază necesitatea utilizării exclusiv a canalelor oficiale de dialog pentru clarificarea oricăror aspecte care pot genera dificultăţi în relaţia bilaterală.
Redactorul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă, aminteşte că săptămâna trecută parlamentul de la Budapesta a cerut permisiunea ca scriitorul maghiar să fie reînhumat în ţara noastră.
Premierului Victor Ponta a spus că guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Jozsef Nyiro la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată.
Reînmormântarea poetului maghiar la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, precizează Ambasada Ungariei la Bucureşti.
Potrivit Ministerului Afacerilor Extrene român, Nyirő József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta ("Magyar Erő" şi "Magyar Ünnep").
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia "Coroana Corvin", înfiinţată de către Miklos Horthy.