Luptă "dificilă" cu plantele halucinogene
Mecanismul greoi de actualizare a listei cu substanţe interzise cuprinse în legea care restrânge comerţul cu produse halucinogene relansează magazinele de vise.
03 Septembrie 2010, 16:23
În România, mecanismul greoi de actualizare a listei cu substanţe interzise cuprinse în legea care restrânge comerţul cu aşa-numite produse halucinogene relansează magazinele de vise.
După o perioadă în care acestea au fost închise masiv îşi reiau activitatea cu substanţe uşor modificate faţă de cele declarate ilegale, dar la fel de periculoase.
Noile produse sunt comercializate atât în modul clasic, în magazilele de vise, pe Internet, cât şi prin afişe lipite în zonele tranzitate de tineri.
Astfel, patronii care vând plante psihotrope s-au reorientat repede şi au adus în România noi ierburi care nu apar pe lista ministerului sănătăţii cu plante şi substanţe interzise prin lege.
Medicul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe din Iaşi şi unul dintre iniţiatorii legii de interzicere a produselor halucinogene, crede că este necesar ca lista cu aceste plante şi substanţe psiho-active să fie reactualizată mereu.
"Legea pe care am făcut-o de la Iaşi avea această mare funcţionalitate - putea să răspundă în timp real noilor substanţe apărute, pentru că noi nu ne putem face iluzii.
"Pe piaţa drogurilor de sinteză vor apărea în fiecare zi noi substanţe care vor face ravagii, mai ales în rândul tinerilor. Evident că nu suntem pregătiţi pentru a face faţă acestei noi probleme, problema toxicologiei în România", a declarat Tudor Ciuhodaru.
Poliţia monitorizează magazinele
Comisar-şef la Brigada Antidrog Bucureşti, Cătălin Ţone, spune că atât magazinele din capitală, cât şi ofertele din mediul virtual sunt ţinute sub observaţie.
Acesta a mai precizat că au fost aplicate amenzi de miliarde de lei celor care nu respectă legea şi că numărul dosarelor penale şi a cercetărilor a crescut.
Cătălin Ţone a mai explicat că numai într-un an de zile au fost făcute două modificări ale legii în sensul introducerii altor zeci de substanţe pe lista cu substanţe interzise, prevăzute de Legea 142/2000.
"Ultima modificare a avut loc la sfârşitul lunii iunie. Nu putem modifica o lege în fiecare lună.
"În momentul în care noi facem sesizări în legătură cu existenţa unei substanţe, obligatoriu trebuie să avem analize de laborator din capturile pe care le facem, trebuie să avem şi argumente serioase când propunem ministerului sănătăţii", a declarat comisarul-şef la Brigada Antidrog Bucureşti.
Educaţie şi o lege coerentă
Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că pentru a face faţă acestui fenomen este nevoie atât de un cadru legislativ coerent, cât şi de educaţie.
Anul acesta, cinci tineri au murit după ce au inhalat "Special gold", o substanţă comercializată ca sare de baie cu arome.
Potrivit statisticilor, România este principalul consumator din Uniunea Europeană de plante psihotrope.
În 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tineri, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante psihotrope.