Lupta cu traficul de persoane, "insuficientă în România"
Potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA, România a transmis semnale contradictorii privind eforturile de aplicare a legii în domeniul traficului de persoane.
Articol de Sergiu Şteţ, 28 Iunie 2011, 20:26
Critici dure pentru România din partea SUA privind măsurile luate pentru combaterea traficului de persoane.
Guvernul, poliţia şi judecătorii români nu fac suficient în acest domeniu - arată un raport al Departamentului de Stat al SUA.
România a transmis semnale contradictorii privind eforturile de aplicare a legii în domeniul traficului de persoane, iar acţiunile autorităţilor române s-au dovedit ineficiente sau incomplete, potrivit raportului.
Spre exemplu, România nu a prezentat o situaţie în ceea ce priveşte anchetarea traficanţilor care exploatează victimele prin muncă.
Autorităţile române recunosc că avem o problemă la acest capitol.
Subcomisarul de poliţie George Eremia, de la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a explicat că anul trecut s-a înregistrat, totuşi, o uşoară creştere a numărului de victime identificate, în parte şi datorită campaniilor de conştientizare a fenomenului.
"România a plecat cu un handicap, în sensul că în anul 2005 se înregistrau 2551 de victime identificate, victime ale traficului de persoane.
"Până în anul 2009 numărul victimelor a tot scăzut, însă, datorită mai multor factori - şi aici, evident, este vorba şi de criza aceasta mondială, şi de faptul că publicul a devenit mai conştient la riscuri şi la existenţa acestui fenomen în România - numărul de victime identificate a început să crească", a declarat George Eremia.
Acesta a mai spus că România, ca stat, a rămas preponderent o ţară de origine, pentru că, din nefericire, cetăţenii României sunt în căutarea unor locuri de muncă bine plătite în afara ţării.
Totodată, reţelele naţionale şi internaţionale de trafic de persoane au identificat în anumite state europene o legislaţie precară, care a permis împământenirea acestor reţele şi posibilitatea de a se desfăşura în acele state.
Dacă ne referim la minori, sunt acei minori ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate să muncească, ei sunt în grija bunicilor sau a altor rude, care nu mai au timp efectiv să se ocupe de ei - soune George Eremia.
"Dacă ne referim la adulţi, cu siguranţă ne referim la persoane care nu se informează, consideră că este foarte uşor să ajungă să îşi găsească un loc de muncă, pentru care nu se cere experienţă, undeva în afară, aceştia fiind în special adulţii cu o pregătire educaţională slabă", a mai declarat George Eremia.