Luna martie, "luna plantării arborilor"
"Luna Plantării Arborilor" a început marţi, 20 martie, şi se va încheia pe 28 aprilie. În această perioadă vor fi împădurite aproximativ 600 de hectare.
Articol de Florin Filioreanu, Bacău, 21 Martie 2012, 14:13
De pe 20 martie şi până pe 28 aprilie vor fi împădurite aproximativ 600 de hectare şi vor fi organizate zeci de acţiuni de educare şi conştientizare a rolului pe care pădurea îl are în viaţa noastră, pentru sănătatea noastră.
''Această acţiune a fost iniţiată de Spiru Haret, în 1902, deci există o lungă perioadă de timp de când se organizează Luna Pădurii'', arată Alexandru Roşca, şeful compartimentului "Impăduriri" din cadrul Direcţiei Silvice.
Chiar dacă nu se mai numeşte "Luna Pădurii'', care ar suna, se zice, prea comunist, ci "Luna Plantării Arborilor", activităţile pe care şi le-a planificat Direcţia Silvică Bacău pentru perioada 20 martie - 28 aprilie sunt, în mare, aceleaşi.
Toate ocoalele vor derula acţiuni de popularizare a importanţei fondului forestier, prin afişe şi panouri amplasate în unităţi de învăţământ, primării, instituţii publice şi unităţi de cult.
Majoritatea activităţilor vor avea loc în şcoli.
E vorba de dezbateri pe teme ca "Pădurea - sursă de bunuri materiale şi spirituale" şi "Asigurarea perenităţii, problema de actualitate în contextul fenomenului de încălzire globală", concursuri privind "Importanţa pădurii", "Pădurea şi viaţa", "Cine ştie ecologie câştigă", "Pădurea - cel mai frumos spaţiu verde", expuneri video, expoziţii de pictură, fotomontaj, caricatură, grafică şi fotografie.
Vor exista, însă, şi intâlniri cu proprietarii pentru a le reaminti că sunt obligaţi să încheie contracte de pază şi să respecte Codul Silvic.
Se vor împăduri 600 de hectare în judeţul Bacău "Şantiere de împăduriri" vor fi organizate în Lespezi, Hemeiuş, Traian, Tamaşi, Lipova, Buhoci.
La Traian şi Bijghir vor fi completate lipsurile din plantaţii, iar în Stănişeşti, Răchitoasa şi Vultureni vor fi împădurite cu salcâm terenurile degradate.
În interval de o lună, inginerii din Ocoalele Silvice Bacău şi Fântânele vor igieniza zona aferentă drumului judeţean Măgura - Bacău, iar Ocolul Silvic Tg. Ocna va coordona o ''Plantare cu pompierii'' pe 4 aprilie şi o plantare de arbori ornamentali în curţile şcolilor din Dofteana şi în parcurile din oraşul Tg, Ocna, în intervalul 11-15 aprilie.
"În primăvara anului 2012, salariaţii DS Bacău sunt preocupaţi atât de asigurarea regenerării pădurii, unde s-a recoltat masa lemnoasă în anii anteriori, cât şi de creşterea suprafeţei ocupate de pădure prin plantarea poienilor şi golurilor din fondul forestier", arată Alexandru Roşca.
Se vor face împăduriri artificiale pe circa 200 de hectare, cu 100 mai puţin decât în 2011, şi regenerări naturale pe 402 ha.
Suprafeţele de plantat cele mai importante se găsesc în ocoalele Comăneşti (63 ha), Ciobănuş (23,8 ha), Tg. Ocna (18 ha) şi Dărmăneşti (15 ha).
Plantări importante vor face şi ONG-urile.
Asociaţia Terra Mater va planta 4.500 de puieţi în estul judeţului Bacău, iar Federaţia Româna de Turism şi Ecologie va organiza acţiuni de plantare în 15 judeţe simultan, mai exact pe 7 aprilie, în cadrul programului "Plantează-ţi oxigenul", acţiuni la care vor participa 3.000 de voluntari.