Locuri de muncă pierdute din cauza pestei porcine
Pesta porcină africană, semnalată în România, are efecte şi asupra locurilor de muncă ale angajaţilor din fermele unde au fost sau urmează să fie sacrificate animale.
Articol de Radiojurnal, 17 Iulie 2018, 15:53
Pesta porcină africană, semnalată în România, are efecte şi asupra locurilor de muncă ale angajaţilor din fermele unde au fost sau urmează să fie sacrificate animale.
La singura exploataţie comercială de porci din judeţul Tulcea, unde au fost sacrificate 45 de mii de animale, aproximativ două sute din cei aproape 500 de salariaţi vor rămâne fără slujbe.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă îi va înscrie pe cei vizaţi de concedierea colectivă în evidenţele sale şi fie îi va reîncadra, fie îi va recalifica într-o meserie.
Pe de altă parte, crescătorii de porci spun că au început deja să înregistreze pierderi şi aşteaptă ajutorul solicitat de România la Comisia Europeană, a declarat la RRA preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoşi.
Ioan Ladoşi: Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar. Nu se cunosc încă foarte clar sumele cu care vor fi despăgubiţi oamenii respectivi şi, de asemenea, nu este pentru ei foarte clar în cât timp. Eu nu mai pot să vând din ferma care corespunde din toate punctele de vedere şi nu este afectată de boală. Este un blocaj economic total.
Redactorul nostru, Florentina Varga, aminteşte că în prezent sunt 300 de focare de pestă porcină africană în România în judeţele Tulcea, Constanţa, Bihor, Satu Mare, Prahova şi Brăila.
Banii europeni ar urma să acopere şi costurile legate de dezinfecţie, distrugerea furajelor şi cheltuielile de ecarisare.
Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluţie rapidă, care nu prezintă un pericol pentru sănătatea omului, însă toate animalele bolnave trebuie ucise pentru a nu răspândi infecţia.