Locuri de muncă pentru elevii care nu au luat bacalaureatul
Elevii care nu vor promova bacalaureatul în sesiunea din august vor putea opta pentru ocuparea unuia din cele aproximativ zece mii de locuri de muncă disponibile la nivel naţional.
Articol de Sergiu Şteţ, 05 Iulie 2011, 15:19
Zeci de mii de lucrări de la examenele de bacalaureat sunt verificate de profesorii din comisiile de recorectare în cazul contestaţiilor depuse după afişarea rezultatelor.
Inspectoratele şcolare nu se aşteaptă însă la modificări importante ale procentelor de reuşită.
Următoarea sesiune a bacalaureatului va fi organizată în perioada 22-31 august.
Dacă cei care vor lua bacul în august vor avea posibilitate de a se înscrie la o facultate, o bună parte dintre cei care nu vor promova se vor găsi în situaţia de a-şi căuta un loc de muncă.
Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ANOFM, în luna iulie sunt disponibile 11 mii de locuri de muncă.
La peste zece mii dintre acestea, absolvirea a douăsprezece clase este suficientă.
Locurile de muncă vacante sunt pentru ocupaţii precum confecţioner, agent de pază, vânzător, bucătar, ospătar sau agent de asigurări.
Absolvenţii care nu au calificarea necesară pentru ocuparea unora dintre aceste posturi pot urma cursuri de recalificare.
Cursuri de recalificare pentru tineri
Alexandru Danciu este proprietarul unei firme care oferă cursuri acreditate de formare profesională.
În ultimii 12 ani, aproape zece mii de persoane au urmat cursurile acestei firme.
"Cele din domeniul serviciilor cred că ar fi cele mai interesante pentru dânşii, pentru că asta se cere în momentul ăsta şi nu numai în România ci şi în Uniunea Europeană.
"Coafură, frizerie, manichiură, pedichiură, cosmetică, masaj, ospătar, bucătar, barman şi pot să vă spun cu mândrie că peste 80% au fost angajaţi", a declarat Alexandru Danciu.
Compania lui Alexandru Danciu este acreditată pentru calificarea în peste 50 de meserii.
Cursurile durează între trei luni şi o jumatate de an şi costă între 350 şi 1.800 lei.
Absolvenţii claselor a XII-a care nu vor reuşi să-şi găsească un loc de muncă, în termen de două luni după terminarea studiilor, au dreptul la ajutor de şomaj chiar dacă nu au lucrat până acum.
Pentru a li se acorda ajutorul de şomaj, solicitanţii trebuie să depună un dosar cu acte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
După aprobarea dosarului, absolvenţii au dreptul la un ajutor de şomaj în valoare de 375 de lei timp de o jumătate de an.