Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE UPDATE: 9 iunie, ziua alegerilor locale și europarlamentare

Principalele momente ale zilei electorale din 9 iunie 2024, potrivit relatărilor transmise de reporterii Radio România Actualități din București, din țară și din străinătate. 

Secție de vot deschisă în cadrul alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie 2024, București. Foto: Agerpres

09 Iunie 2024, 08:22

18 milioane de cetățeni români sunt aşteptaţi astăzi să voteze la alegerile europarlamentare şi locale. Pe teritoriul naţional, secţiile de votare sunt deschise între orele 07.00 și 22:00 şi doar în cazuri excepţionale, atunci când sunt foarte mulţi oameni la coadă care aşteaptă să voteze, acest program poate fi prelungit până la ora 23:59.

Mai jos sunt principalele momente ale zilei electorale din 9 iunie 2024, potrivit relatărilor transmise de reporterii Radio România Actualități din București, din țară și din străinătate. Toate știrile RRA privind desfășurarea scrutinului de astăzi le găsiți aici.

Vezi prezenţa la vot LIVE pe pagina web a Autorităţii Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro/.

BEC - prezenţa la urne: Până la ora 22,00 au votat 49,95% dintre alegători

Prezenţa la urne pe ţară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 22,00, de 49,95%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central.

În mediul urban prezenţa la urne a fost de 43,04%, iar în rural de 58,98%.

Potrivit BEC, în Bucureşti au votat 41,28% dintre alegători.

Prezența mare la vot se regăsește în judeţele: Giurgiu - 61,64%, Olt - 61,62%,Teleorman - 60,53%, Sălaj - 58,30%, Gorj - 58,13%.

Printre cele mai scăzute prezențe la vot s-au înregistrat în Vaslui - 37,23%, Iaşi - 41,02%, municipiul Bucureşti - 41,28%, Galaţi - 42,34%, Bacău - 44, 79%.

VIDEO: Biroul Electoral Central - declarații privind prezența la vot până la ora 22.00 - alegeri 9 iunie 2024.

Olt: Alegeri 2024/Proces electoral, prelungit - Procesul de votare a fost prelungit în două secţii de votare din comunele Bărăşti şi Orlea, a anunţat purtătorul de cuvânt al BEJ Olt, Marius Filip. Este vorba de secţia 266 din comuna Orlea şi de secţia 129 Bărăşti, unde, potrivit reprezentantului BEJ Olt, încă mai sunt persoane în secţie care aşteaptă să voteze. Marius Filip a precizat că la secţia 129 din Bărăşti se terminaseră buletinele de vot şi a fost nevoie să fie aduse unele de la secţii din Scorniceşti. La secţia 129 din Bărăşti, prezenţa la vot este de 133,44%, iar în comună prezenţa este de 126%, după ce 469 de alegători au votat pe liste suplimentare, transmite corespondentul RRA, Laura Stoican.

Ministerul de Interne: Aproape 1.200 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii în legătură cu procesul electoral au fost raportate până la ora 20:00.

VRANCEA: Cinci fapte de natură penală, 43 de sesizări, din care 20 nu s-au confirmat, 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 3900 lei în Vrancea. Până la finalizarea procesului electoral, efectivele MAI își vor continua misiunea de menținerea a ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme, transmite corespondentul RRA, Gabriel Sava.

Prezența la urne, ora 21.00 - Alegeri locale. Sursa: prezenta.roaep.ro

Prezența la urne, ora 21.00 - Alegeri europarlamentare. Sursa: prezenta.roaep.ro

BEC - prezența la urne, ora 19.00: La europarlamentare 43,23 % / la alegerile locale 42,36 %

VIDEO: Biroul Electoral Central - declarații privind prezența la vot până la ora 19.00 - alegeri 9 iunie 2024.

În judeţul Dolj, până la ora 19:00, au votat circa 240.000 de persoane, peste 2.000 dintre ele folosind urna mobilă, transmite corespondentul RRA, Florin Firu.

Prezenţa la vot în judeţul Botoşani, până la ora 19.00, este de aproximativ 40 de procente, apropiată de media naţională, iar numărul incidentelor semnalate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral este redus, transmite corespondentul RRA, Gina Poenaru.

Incidente electorale în Vrancea - Polițiștii vrânceni au fost sesizați de reprezentanții unui partid politic că în incinta unei secții de votare din comuna Urechești se află o cameră de supraveghere care ar monitoriza procesul electoral. Oamenii legii s-au deplasat la fața locului și fac verificări pentru a stabili dacă există încălcări ale legislației incidente, transmite corespondentul RRA, Gabriel Sava.

Olt: Buletine suplimentate la Bărăști - Buletinele de vot pentru europarlamentare, dar și pentru locale, respectiv pentru alegerea Consiliului Judeţean Olt, a preşedintelui acestui for, au fost suplimentate în comuna Bărăşti, Olt, unde prezenţa la vor la ora 18,00 a fost de 97,73%.

Buletinele de vot la Bărăşti au fost suplimentate cu buletine de la Scorniceşti, transmite corespondentul RRA, Laura Stoican.

Mită electorală în localitatea ilfoveană Ștefăneștii de Jos. Peste 700 de sesizări pentru posibile încălcări ale legii în procesul de vot au fost raportate până la ora 17:00, conform Ministerului de Interne. 86 dintre ele sunt în curs de verificare.

Sectorul 3 din capitală se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte prezenţa la vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru cele locale, la polul opus aflându-se Sectorul 1, transmite redactorul RRA, Cătălin Purcaru.

Prezenţa la urne în judeţul Buzău este peste media naţională, iar numărul sesizărilor privind buna desfăşurare a procesului electoral este redus. (corespondenta RRA, Cristina Moise)

Judeţul cu cea mai mare prezenţă la urne până acum este Olt, iar cea mai mică participare a fost la Vaslui. (Radiojurnalul RRA)

În judeţul Covasna sunt aşteptaţi duminică la urne aproape 179.000 de alegători, iar până la ora 17.00 au votat 35% dintre cei înscrişi pe liste, informează corespondentul RRA, Oana Negrea.

Ora 18.00 - Prezența la vot la alegerile locale. Sursa: prezenta.roaep.ro

Ora 18.00 - Prezența la vot la alegerile europarlamentare. Sursa: prezenta.roaep.ro

Informare BEC privind prezenţa la urne până la ora 16:00 - Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Anamaria Revnic-Călugăriţa, prezintă noi date privind prezenţa la urne.

Anamaria Revnic-Călugăriţa: Bună ziua! Vă comunic informaţii oficiale privind prezenţa populaţiei la vot la alegerile din data de 9 iunie 2024; până la ora 16:00 şi-au exprimat opţiunea prin vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European 32,36% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale; 27,26% în mediul urban, respectiv 39% în mediul rural. Pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi-au exprimat opţiunea prin vot până la ora 16:00 31,8% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale - 26,55% în mediul urban, respectiv 38,66% în mediul rural.

Olt: Tentativă de fraudă la Topana - O tentativă de fraudare a votului a fost înregistrată în comuna Topana. Astăzi, în jurul orei 10.15, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 9 Scornicești au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că la o secție de votare din comuna Topana s-a prezentat un bărbat de 46 de ani, din localitate, căruia în momentul scanării cărții de identitate i-a apărut o alertă prin care se menționa că nu are dreptul la volan, ne informează corespondentul RRA, Laura Stoican.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de fraudă la vot, arată Centrul de Comunicare Județean Olt pentru alegerile locale și europarlamentare

La Cluj învaţă aproape 100.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi care pot vota astăzi, transmite corespondentul RRA, Claudiu Pădurean.

Inspectoratul General al Poliţiei Române transmite că nu are poliţişti sub acoperire infiltraţi în organizaţiile partidelor politice, cu misiunea de a deconspira fraudele electorale. Potrivit unui comunicat, Poliţia Română consideră informaţiile despre acest subiect apărute în spaţiul public drept fake news. (Radiojurnalul RRA)

La nivelul județului Hunedoara au fost semnalate până în acest moment șapte incidente în legătură cu procesul electoral. Potrivit IPJ Hunedoara, dintre acestea patru nu s-au confirmat, iar în trei dintre situații s-au întocmit dosare penale pentru posibile infracțiuni. La Deva, Poliția Municipiului a fost sesizată de un președinte al unei secții de votare cu privire la faptul că membrii secției de votare nu mai găsesc una dintre ștampilele de vot. Președintele secției de votare a informat președintele Biroul Electoral de Circumscripție Locală Deva, care a transmis ca procesul de votare să continue. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, informează corespondentul RRA, Ilie Pintea.

Corespondenta RRA, Maria Măndiță, ne informează că la această oră (16.00), la Penitenciarul Galati s-a încheiat procesul de votare. Dintr-un efectiv total de 534 persoane custodiate, 440 au votat pentru alegerile europarlamentare și 93 pentru alegerile locale. Potrivit reprezentantilor institutiei, in total, in cadrul Penitenciarului Galati sunt 477 de detinuti care au drept de vot la alegerile europarlamentare si 98 de detinuti, cu drept de vot pentru alegerile locale.

PREZENȚA LA URNE - Prezenţa la urne la actualele alegeri începe să se apropie de cea de la precedentele scrutine, dar se menţine încă mai mare cu 1,5%. 5,9 milioane de cetăţeni, adică 32,7%, şi-au exprimat opţiunile de vot până acum la alegerile europarlamentare şi cu aproape 200.000 mai puţini, 31,49%, la cele locale. Judeţul cu cea mai mare prezenţă la urne la această oră este Olt, iar cea mai mică participare a fost în Vaslui. (Radiojurnal)

Olt: Incident electoral la Ianca - Primul incident la o secție de votare din județul Olt a fost înregistrat sâmbătă, 8 iunie, în comuna Ianca. Polițiștii ar fi fost jigniți de o femeie de 30 de ani, din Corabia, aceasta fiind amendată cu 1.000 de lei.

În urma deplasării la fața locului, polițiștilor le-au fost adresate cuvinte jignitoare de către o femeie, de 30 ani, din orașul Corabia. Starea conflictuală a fost aplanată, iar femeia a fost sancționată contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, a transmis corespondenta RRA în Olt, Laura Stoican.

Mai multe sesizări privind posibile nereguli în derularea procesului electoral au ajuns în atenția polițiștilor vrânceni. De la ora 7, de la deschiderea secțiilor de votare, au fost înregistrate 17 sesizări, într-unul dintre cazuri fiind întocmit și un dosar penal. În cursul zilei de azi, conform IPJ Vrancea, 14 persoane private de libertate, aflate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, au votat cu ajutorul urnei mobile, transmite corespondentul RRA, Sava Gabriel.

Potrivit MAI, polițiștii din municipiul Tecuci cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce președintele secției de votare a observat că la ieșirea din cabinele de vot, bărbatul respectiv avea 7 buletine de vot, iar soția sa doar 3, deși intraseră în cabine fiecare cu câte 5 buletine. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că femeie respectivă i-ar fi dat soțului pe ascuns două buletine pentru a vota în locul ei, motivând că ea nu știe să citească, transmite corespondenta RRA în județul Galați, Maria Măndiță.

Deținuții aflați în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Olt și-au exercitat astăzi dreptul la vot. Urna mobilă a ajuns în Arestul IPJ Olt, unde zece persoane private de libertate, care, în prezent, sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, și-au exercitat dreptul la vot prin intermediul urnei mobile, anunță Centrul de Comunicare Județean Olt. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu, au votat toate cele 15 persoane privative de libertate, a transmis corespondenta RRA în județul Olt Laura Stoican.

Omul de afaceri Ion Ţiriac a votat dimineaţă de vreme la Paris, unde se află de două săptămâni, pentru a urmări turneul de la Roland-Garros. Corespondenta RRA la Paris Daniela Coman l-a întrebat de ce este important să votăm la alegerile europene.

Plângere penală pentru lovire între candidați. Reporterul RRA Ilie Pintea transmite că un candidat la consiliul local Petroșani a depus o plângere la Poliția municipiului, după ce ar fi fost lovit de către o femeie, candidat independent pentru primăria municipiului Petroșani. Incidentul s-ar fi produs la amiază în fața unei secții de votare. La rândul ei, femeia acuzată susține că a depus la rândul ei o reclamație împotriva acestuia. Polițiștii cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul.

În total, în Spania sunt 147 de secţii, de două ori mai multe decât la alegerile anterioare din 2019. În regiunile unde sunt comunităţi mari sunt mai multe secţii. Madridul, Barcelona şi Valencia sunt în acest top, dar toate oraşele mari din Regatul Iberic au cel puţin câte o secţie, a transmis în Radiojurnal corespondentul RRA în Spania Alin Petrică.

Până la această oră nu s-au semnalat cozi la niciuna dintre cele 150 de secţii din Italia, transmite corespondenta RRA în această țară, Elena Postelnicu. Italia are cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor ţării, prin urmare, alegătorii români din peninsulă au la dispoziţie şi cel mai mare număr de secţii de votare din străinătate.

PREZENȚA LA URNE. De la Biroul Electroal Central, reporterul RRA Petruţa Obrejan transmite că până la ora 13.00, aproape 22% dintre cetăţeni s-au prezentat până la această oră la urne pentru a-şi vota candidaţii pentru Parlamentul European. Ea adaugă că o prezenţă crescută la urne s-a înregistrat în judeţele Teleorman, cu 29,43%, dar şi în Olt, Giurgiu, Vâlcea şi Mehedinţi. La polul opus avem judeţele Vaslui, Iaşi, Cluj şi Sibiu, unde participarea la vot nu a depăşit deocamdată 19 procente. În ceea ce priveşte alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, prezenţa la urne a depăşit 21,56% pentru această oră. În Capitală s-au prezentat la urne până la ora 13.00, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru cele locale, aproape 17% dintre cetăţeni.

Peste 600.000 de suceveni sunt aşteptaţi să voteze, în cele 561 de secţii din judeţ. Corespondenta RRA Mihaela Buculei a vorbit cu mai mulți alegători din Fălticeni, iar reportajul ei a putut fi ascultat în Radiojurnalul RRA.

Un incident electoral s-a petrecut în comuna Băneasa din județul Constanța. Potrivit corespondentului nostru Sorin Cealera, poliţia i-a întocmit dosar penal pentru coruperea legăturilor şi purtare abuzivă unui candidat la Primăria Băneasa, care i-ar fi oferit suma de 1.000 lei unui bărbat pentru a-l vota. Pentru că acesta l-a refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic.

Câteva incidente izolate au avut loc, astăzi, de la începutul procesului de votare, dar numărul lor este cu peste o treime mai mic faţă de cele înregistrate la alegerile de acum patru ani. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, este vorba despre 73 de sesizări privind posibila încălcare a legii, dintre care 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare. S-au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracţiuni şi au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale. (Radiojurnalul RRA)

Până la ora 12.00, la trei secţii de votare din Vaslui nu a votat niciun alegător, în timp ce preşedintele unei secții de votare dintr-o comună vasluiană s-a prezentat la lucru sub influenţa băuturilor alcoolice. El a fost înlocuit de urgență, transmite corespondenta noastră la Vaslui Alina Darie.

Corespondenta RRA în Republica Moldova Ina Guțu a relatat că preşedinta Maia Sandu i-a îndemnat pe cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot să participe la alegerile parlamentare europene, subliniind că următorul legislativ european va decide asupra procesului de integrare al Moldovei. „Avem nevoie de un Parlament European care să susţină aderare Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a spus ea.

De la Galați, Maria Măndiță transmite că autoritățile au descoperit buletine duble de vot fără ștampilă de control. Astfel, Centrul de Comunicare Județean Galați informeaza ca o echipa operativa a Inspectoratului Judetean de Politie Galati a verificat si a descoperit, la nivelul unei sectii de votare, ca în momentul în care o persoană și-a exercitat dreptul la vot, a constatat că într-un buletin de vot se mai afla încă unul, care nu avea ștampila de control. “După încheierea procesului de vot, la deschiderea urnelor, președintele secției de votare, împreună cu membrii biroului vor verifica dacă au existat situații similare”, mai transmite sursa citata, precizand ca a verificat acest caz dupa ce, in spatiul public au aparut informatii potrivit carora “în mai multe secții de votare din municipiul și județul Galați, alegătorii au primit la prima oră buletine duble de vot pentru alegerile locale”.

Corespondentul RRA în Caraș-Severin Mario Balint transmite că în urma apariției în spațiul public a fotografiilor cu numărul mare de persoane prezente la secțiile de votare din localitățile Brebu și Zorlențu Mare, Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin a anunțat că la nivelul Secției 1 Poliție Rurală Reșița „sunt în desfășurare cercetările în cadrul a nouă dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații, fals material în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”. Cercetările caută să clarifice legalitatea documentelor de stabilire a domiciliului sau a reședinței pentru mai multe adrese din respectivele comune.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă după participarea la votul pentru alegerile locale și europarlamentare, la Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București.

În Belgia se află circa 160.000 de rezidenţi români, la care se adaugă cei cu dublă cetăţenie şi cei aflaţi în vizită sau fără acte. Comunitatea românească este a doua ca mărime după cea vorbitoare de franceză, astfel că Ministerul român de Externe a mărit secţiile de vot de la 20 la 24, transmite corespondentul RRA la Bruxelles Bogdan Isopescu.

În județul Alba, aproape 90% dintre deţinuţii de la penitenciarul din Aiud au drept de vot la alegerile de astăzi, astfel că 556 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota la europarlamentare. Corespondenta RRA în Alba, Andreea Bogdan, relatează că, dintre aceștia, cinci vor putea vota şi la alegerile locale, având domiciliul în Aiud.

PREZENȚA LA URNE. Peste 2.200.000 de alegători din toată ţara au votat până la această oră la alegerile locale şi europarlamentare, ceea ce reprezintă aproape 13% din totalul populaţiei cu drept de vot. Judeţele Teleorman şi Olt sunt mult peste medie. Acolo, prezenţa la vot se apropie de 20%. Cu cea mai scăzută prezenţa - municipiul Bucureşti, nu a atins 10 procente. (Radiojurnalul RRA)

Preşedintele AUR, George Simion, a votat de dimineaţă în Bucureşti, declarând că „este foarte important să nu credem într-o stabilitate iluzorie”. Și presedintele USR, Cătălin Drulă, şi-a exprimat votul la Bucureşti. „Eu am mers alături de băieţelul meu de 6 ani pentru că mi-am adus aminte că în 20 mai 1990 la primele alegeri de după revoluţie, tatăl meu m-a luat cu el la vot”. (Radiojurnalul RRA)

PREZENȚA LA URNE. Corespondenta RRA la Biroul Electoral Central Petruța Obrejan transmite că potrivit BEC, până la ora 10.00 și-au exprimat opțiunea, prin vot, pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, 8,8% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, din care 7,06% în mediul urban, respectiv 11.07% în mediul rural. Pentru alegerea autorităților administrației publice locale și-au exprimat opțiunea, prin vot, până la ora de mai sus, 8.72% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, din care 6.99% în mediul urban, respectiv 11.03% în mediul rural. Comunicatul BEC privind prezența la urne pe județe poate fi consultat aici.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că toate secţiile de votare din ţară sunt deschise, iar datele în timp real privind prezenţa la urne pot fi accesate la adresa de internet prezenta.roaep.ro. Prezenţa la urne până la ora 10.00 la alegerile locale este de peste 7,7%, cu un avans mai mare în mediul rural, iar la cele europarlamentare - de peste 8%. (Radiojurnalul RRA)

Corespondenta RRA la Timișoara Alina Bujancă transmite că în judeţul Timiş, prezenţa la vot a fost redusă în cursul dimineții din cauza unei furtuni care s-a bătut asupra judeţului Timiş la ora deschiderii secţiilor de votare. Până la ora 09.00, în Timiș s-au prezentat la urne puţin peste 7% dintre alegători.

Pe parcursul nopţii nu s-au înregistrat incidente care să vizeze securitatea sediilor în care sunt amenajate secţii de votare, transmite Ministerul Afacerilor Interne, citat de Radiojurnalul RRA. Pe parcursul zilei de ieri însă, autorităţile au primit aproape 700 de sesizări în legătură cu alegerile de astăzi. Cele mai multe reclamau continuarea campaniei electorale, lucru interzis în ziua dinaintea votului şi tentative de corupere a alegătorilor. Aproape jumătate dintre ele s-au dovedit neîntemeiate. Totuşi, au fost întocmite peste 100 de dosare penale, s-au aplicat amenzi de peste 100.000 lei şi s-au dat aproape 250 de avertismente.

Premierul Marcel Ciolacu a votat la Buzău, locul său de reședință. „Am votat românește”, le-a spus el ziariștilor prezenți la secția de votare, printre care și corespondenta RRA la Buzău Cristina Moise.

În Spania sunt 87.000 de cetăţeni români rezidenţi în această țară și care sunt înscrişi în registrul electoral spaniol. Acest fapt le permite să aleagă între numele propuse de partidele spaniole pentru europarlamentare și cele propuse de formațiunile românești. Corespondentul RRA în Spania Alin Petrică spune însă că votul dublu este ilegal. De aceea, acești alegători români trebuie să facă o declaraţie pe proprie răspundere că nu votează pentru listele spaniole.

PREZENȚA LA URNE. Aproape 900.000 de alegători din toată ţara au votat până la ora 9:00 la alegerile locale şi europarlamentare, ceea ce reprezintă aproape 5% din totalul populaţiei cu drept de vot. Cel mai ridicat procent de participare se înregistrează în judeţul Teleorman, peste 8%, iar cel mai scăzut în Bucureşti, puţin peste 3%. (Radiojurnalul RRA).

Românii cu dublă cetăţenie sau cu rezidenţa în Franța pot vota fie pentru desemnarea eurodeputaţilor francezi, fie pentru cea a românilor, dar nu pentru ambele ţări. Pe teritoriul francez, autorităţile române au organizat 66 de secţii de votare şi încă una în Principatul Monaco, cu 17 mai multe decât la ultimele alegeri. 45 sunt la Paris şi în regiunea Île-de-France, dintre care cinci se află în zona ambasadei, a Consulatului General şi a Institutului Cultural. Românii care locuiesc în regiunea pariziană sunt sfătuiţi să meargă către secţia de votare cea mai apropiată, pentru a nu crea aglomeraţie în zona ambasadei, a relatat corespondenta RRA la Paris Daniela Coman.

Oamenii au început să voteze şi în comuna Baloteşti, din judeţul Ilfov, iar procesul de vot decurge normal, transmite corespondenta RRA Alina Stănuță. Cetăţenii primesc cinci buletine de vot: patru pentru desemnarea aleşilor locali - primar, consilier local, consiliul judeţean şi preşedinte de consiliul judeţean - şi un buletin de vot cu alegerea europarlamentarilor care vor reprezenta România la Bruxelles pentru următorii cinci ani.

În judeţul Braşov, unde sunt așteptați la vot peste o jumătate de milion de persoane, oamenii au început să voteze de la prima oră. La nivelul municipiului, faţă de alegerile precedente, sunt şase secţii de votare în plus, totalizând 466 de unități, transmite corespondentul RRA Adrian Cârneciu.

PREZENȚA LA URNE. Aproape 350.000 de alegători din toată ţara votaseră până la ora 08.00 la alegerile locale şi parlamentare, ceea ce reprezintă 1,9% din totalul populaţiei cu drept de vot. Cel mai ridicat procent de participare se înregistrează în judeţele Teleorman şi Olt, peste 3%, iar cel mai scăzut în municipiul Bucureşti, puţin peste 1%, potrivit Radiojurnalului de la RRA, ora 08.00.

Alegeri și în comuna cu cei mai puțini locuitori din județul Hunedoara. Un singur candidat s-a înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar al comunei Bătrâna, din Munţii Poiana Ruscă, la 70 de kilometri de municipiul Deva. Comuna este formată din patru sate. Potrivit primarului în funcţie, în satul Piatra nu mai locuieşte nicio persoană, în Răchiţaua mai sunt trei gospodării cu locuitori permanenţi iar în Faţa Roşie sunt şase gospodării locuite pe tot parcursul anului. Niciunul din cele trei sate nu are reţea de curent electric. În ceea ce priveşte satul Bătrâna, aici mai sunt circa 90 de locuitori stabili. Media de vârstă a locuitorilor comunei Bătrâna depăşeşte 62 de ani, transmite corespondentul nostru Ilie Pintea.

Toate cele 438 de sectile de votare din judetul Galati s-au deschis in aceasta dimineata, la ora 7.00, fara probleme, asa cum nici ieri nu s-au inregistrat probleme in distribuirea, in judet, a celor peste 2 milioane 800 de mii de buletine de vot si 2.190 de stampile de vot si tusiere. Astazi la nivelul judetului sunt asteptati la vot 523.987 de cetateni, iar acolo unde votantii nu se vor putea deplasa la sectile de votare, urnele mobile vor veni la ei – pana ieri seara la BEM Galati s-au inregistrat cereri pentru urnele mobile pentru un numar de 4.356 de votanti nedeplasabili. La primele ore ale dimineatii au venit foarte multi votanti de varsta a treia, temandu-se de temperaturile ridicate, de peste 35 de grade Celsius, anuntate pentru astazi, la Galati, transmite corespondenta RRA la Galați Maria Măndiță.

Peste 380.000 de alegători sunt aşteptaţi astăzi la urne în Arad. Pentru aceştia fiind înfiinţate 440 de secţii de votare, iar 262 de persoane candidează pentru funcţia de primar în cele 10 oraşe şi 68 de comune din judeţ. Corespondentul RRA la Arad Ioan Suciu transmite că în judeţ au fost înfiinţate 440 secţii de votare, dintre care 115 în municipiul Arad.

În judeţul Hunedoara, peste 365.000 de alegători sunt aşteptaţi la vot astăzi în cele 524 de secţii de votare organizate, potrivit datelor publicate de Instituţia Prefectului. Corespondentul RRA Ilie Pintea transmite că din totalul secţiilor de votare, cele mai multe sunt organizate în municipiul Hunedoara, unde alegătorii sunt repartizaţi în 49 de secţii, şi în municipiul Deva, cu 46 secţii de votare.

Corespondentul RRA la Bruxelles Bogdan Isopescu transmite că noul Parlament European are 720 de locuri, cu 15 mai multe decât în 2019, iar pentru ele sunt în competiţie aproape 16 mii de candidaţi din cele 27 de state membre. Decizia alegerii lor stă în mâinile celor aproximativ 373 de milioane de cetăţeni europeni cu drept de vot, între care şi români.

42.800 de angajaţi MAI vor fi mobilizaţi la nivelul întregii ţări pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat că în România reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public, astfel că, potrivit unei decizii din 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, transmiterea de mesaje electorale prin intermediul lor este interzisă.

La alegerile europarlamentare de astăzi, cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în afara ţării, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării.

Votul pentru alegerile europarlamentare a început la ora 22:00, ora României, când s-au deschis urnele în Auckland, Noua Zeelandă, urmate de cele din Australia, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe citat în Radiojurnalul de la RRA.

Editori online: Ionuț Iamandi și Răzvan Stancu.

La acest articol au fost folosite și transcrierile Agenției de Presă Rador.

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare
România 21 Ianuarie 2025, 18:21

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare

USR vrea ca președintele Klaus Iohannis să prezinte un raport privind motivul anulării alegerilor prezidențiale din 24...

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare