Litoralul pentru toţi, "în regres"
Regres al programului "Litoralul pentru toţi", semnalat de Federaţia Patronatelor din Turism.
Articol de Radiojurnal, 03 Iunie 2019, 13:45
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Programul "Litoralul pentru toţi", lansat în 2002 de Federaţia Patronatelor din Turism, cunoaşte un regres în ultimii ani, potrivit lui Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al federaţiei. Deşi ofertele rămân atractive, cererile sunt în scădere pentru că staţiunile nu funcţionează la capacitate maximă în extrasezon, iar cheltuielile de transport sunt mari, mai ales spre sudul litoralului. Corespondentul RRA, Sorin Cealera, relatează:
Reporter: Lansat pe 19 mai, programul "Litoralul pentru toți" a început destul de slab, dar se așteaptă un interes mai mare în prima jumătate a lunii iunie, explică Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
Dragoş Răducan: Autoritățile locale nu obligă și ceilalți prestatori în afară de hoteluri să deschidă. Deci turiștii vin în hotelurile noastre, dar plajele nu sunt amenajate încă, restaurantele şi beach bar-urile nu sunt deschise. La ora actuală, în jur de 44 de hoteluri practică acest program. Tarifele la "Litoralul pentru toți" încep de la 159 de lei la un hotel de două stele fără mic dejun, ajungând până la 600 RON la un hotel de 4 stele all inclusive.
Reporter: Mamaia și Constanța sunt cele mai solicitate în această perioadă, urmate de Eforie Nord, mult mai puţin în Eforie Sud, Olimp, Neptun, Saturn, Jupiter sau Mangalia.
Dragoş Răducan: Este aproape inaccesibil acest program pentru staţiunile din sudul litoralului. Nu sunt încă trenuri directe. Costul pentru a ajunge într-un hotel dintr-o stațiune din sudul litoralului este foarte mare. Pentru un pensionar este foarte mult.
Reporter: La 1 mai, patronatele anunţau că litoralul este vândut în proporţie de 70%. O estimare puțin exagerată, dar trendul este evident.
Dragoş Răducan: A fost vândut mai repede litoralul faţă de anul trecut, în special datorită voucherelor de vacanță care au impulsionat vânzările prin agenții.
Realizator: Institutul Naţional de Statistică a anuţat astăzi că înnoptările în structurile de primire turistică din România au înregistrat în aprilie o creştere de 9,9%, ajungând la 1,764 de milioane faţă de perioada similară a anului trecut. Înnoptările turiştilor români au reprezentat 77,5%, în timp ce înnoptările străinilor au reprezentat 22,5%.
Cei mai mulţi turişti străini care vin în România sunt din Europa, 74%, marea majoritate din Uniunea Europeană. Plecările turiştilor români în străinătate au fost în aprilie de 1,693 de milioane, în scădere cu 1,3% comparativ cu luna aprilie 2018.